Aktiespararna

Fed pausar räntehöjningarna nu - men flaggar för fler i år

Av Eric Emanuelsson
14 juni 20233 min lästid
Fed lämnar den amerikanska styrräntan oförändrad. Samtidigt flaggar man för att ytterligare två höjningar om 25 punkter kan bli aktuella under året. Wall Street dök nedåt efter beskedet, men repade sig något under Jerome Powells presskonferens. 

Styrräntan i USA ligger alltså kvar i intervallet 5,0 - 5,25 %, efter att centralbanken höjt tio gånger i rad under drygt ett år. Anledningen är, enligt pressmeddelandet, att man vill se vilka effekter de tidigare höjningarna kan resultera i.

Samtidigt var ledamöterna oense om beslutet och man signalerar också att ytterligare två höjningar om 25 punkter kan bli aktuella under året.

Experten: "Hökaktigt"

Wall Street dyker nedåt efter beskedet.

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, kommenterar beslutet på Twitter:

"Puuuh! ÄNTLIGEN paus i aggressiv höjningscykel, smolk i glädjebägaren. VÄNTAT: räntan kvar på 5.25% men öppning för att mer kan komma. Fed köper sig tid till nästa möte 25-26/7. Ekonomin kyls av gradvis, inflationsrisker kvarstår. Hökaktigt."

En halv timme efter räntebeskedet var det dags för Fed-chefen Jerome Powell att hålla sin presskonferens.

Powells ord på presskonferensen

Han förklarade, likt det stod i pressmeddelandet, att de lämnar räntan oförändrad för att se vilka effekter de tidigare räntehöjningarna kan få.

"en tittar vi framåt, så tror nästan alla ledamöter att fler höjningar kan bli aktuella för att få ned inflationen".

Fed tror nu, enligt medianprognosen hos ledamöterna, att räntan landar på 5,6% i slutet av 2023, 4,6% i slutet på 2024 och 3,4% i slutet på 2025.

Powell understryker dock att detta är prognoser och att de kan förändras.

"Allt beror på hur ekonomin utvecklas och effekterna av de tidigare räntehöjningarna. Men vi kommer göra all i vår makt för att få ned inflationen".

Frågan: Varför höjer ni inte nu?

Under presskonferensen får Jerome Powell frågan: Varför höjer ni inte nu, i stället för att pausa och samtidigt flagga för fler höjningar länge fram?

Powell svarade då:

"Hastigheten i räntehöjningarna och nivån på själva höjningarna är två olika saker. Förra året var hastigheten viktigare, men ju närmare toppen vi kommer - och jag tror vi är nära toppen - är det mer förnuftigt att ta det långsammare. Därför tyckte vi att det var lämpligare att dämpa hastigheten i höjningarna. Det ger oss mer information för att kunna ta nästa beslut och vi kan se hur ekonomin påverkas. Vi har fortfarande inte sett alla effekterna och vi försöker få det här rätt helt enkelt".

Under presskonferensen studsade Wall Street upp något.

Marknadsanalyser

Dela med dig