Aktiespararna

Fem aktier till att börja med

9 september 20219 min lästid
Korta portföljen.
Då var det dags att dra igång Korta Portföljen igen och kul ska det bli! Vi båda (Carl-Henrik och Dag) ser fram emot att dela med oss av våra tankar kring börs och aktier och förhoppningsvis även leverera en bra portföljavkastning.

Då var det dags att dra igång Korta Portföljen igen och kul ska det bli! Vi båda (Carl-Henrik och Dag) ser fram emot att dela med oss av våra tankar kring börs och aktier och förhoppningsvis även leverera en bra portföljavkastning.

Knepigt läge

Med en börs som rört sig sidledes på slutet kan vi konstatera att vi går in i en historiskt svag period med en börs som inte upplevt en nedåtgående rekyl större än 5 procent sedan oktober förra året. Vi gör det med en hel del frågetecken framför oss.

Inte minst omfattningen av en utbredd komponentbrist som på allvar ser ut att hämma den pågående återhämtningen i ekonomin. Vi ser även ett deltavirus som ter sig rätt svårt att tämja. Två variabler som riskerar att kunna få en rätt stor negativ påverkan på bolagsvinsterna under årets andra halva.

Samtidigt uppvisar marknaden en tämligen stark motståndskraft. Så fort vi fått en mindre korrektion på ett par procent så studsar börsen snabbt tillbaka. Det är sannolikt inget stabilt eller alltför långvarigt tillstånd men det reflekterar samtidigt den fundamentala bilden just nu.

För vi ser i nuläget trots allt en kombination av att tillväxten i världen är tillräckligt stark för att bolagsvinsterna alltjämt ska fortsätta sin stigande trend men där samtidigt osäkerheten och bräckligheten i ekonomin anses tillräckligt hög för att centralbankerna inte ska våga backa ifrån sina likviditetsinjektioner i närtid.

Och kanske är det sunt att marknaden lugnat ner sig lite, att vi befunnit oss i någon form av konsolidering under senare tid. Sir John Templeton, som bland annat startade Templeton Growth Fund är känd för uttrycket: "Bull markets are born on pessimism, grow on skepticism, mature on optimism, and die on euphoria. That is, they don't die of old age. Frågan är såklart var vi är nu?

Portföljen

Oavsett var i ”börsklockan” vi befinner oss i går det alltid att hitta intressanta aktier och vi inleder att fylla på den för tillfället tomma aktieportföljen med fyra aktier, där tre av dem erbjuder värderingsstöd kring rådande nivåer och där vi tror marknaden är lite väl försiktig i sina antaganden.

I detta första inlägg går vi inte in djupare i casen utan det blir något kortare analyser för att sedan utveckla dem under kommande veckor.

Först ut...

Serieförvärvare har varit bland det hetaste man har kunnat äga senaste tiden. Det är inte så konstigt kanske givet den beprövade och framgångsrika förvärvsmodellen, att inte integrera de uppköpta bolagen utan låta de stå på egna ben, som flertalet av våra svenska ”compounders” jobbar efter. Ovanpå på det är ränteläget fortsatt väldigt gynnsamt ur ett finansieringsperspektiv.

Men om man inte vill betala 50-60 gånger vinsten, finns det liknande bolag i Norden som kan vara intressanta?

BEWI

Norska BEWI är ett bolag som inte har just den förvärvsmodellen (man integrerar sina förvärv till skillnad mot ovan nämnda bolag) men som alltjämt checkar av många boxar hos oss och till en tillsynes väldigt attraktiv värdering.

Bewi är en ledande internationell aktör av lösningar för förpackningar, komponenter och isolering. Bolaget producerar expanderad polystyren (EPS), enklare förklarat frigolit. Frigoliten används sen i de två affärsområdena isolering och förpackningar.

Familjen Bekken är stor huvudägare, via Fröya Invest, och sitter på nästan på 60 procent av kapital och röster. Det känns såklart tryggt med en sådan stark ägare av kött och blod som långsiktigt och målmedvetet jobbar för att skapa värden även om minus per automatik då blir en väldigt låg free float i aktien.

  • Q2:an var stark och påvisar hög efterfrågan samtidigt som bolaget lyckas få lönsamheten att hänga med. Bolaget guidar också positivt för andra halvåret.
  • En viktig del av caset består i att vi kommer att få se fortsatta förvärv och bolaget själva har själva tydligt kommunicerat ett stort fokus på just det. Bewi befinner sig på en väldigt fragmenterad marknad med många små lokala aktörer som generellt kan köpas upp till relativt låga multiplar.
  • Den finansiella muskeln får också ses som god med en nettoskuld/ebitda som för tillfället ligger kring 1,5x och står inte direkt heller i vägen för fortsatta förvärv, där bolagets egna finansiella mål är att inte överstiga 2,5x.

  • Bolaget har sin kapitalmarknadsdag i slutet på månaden som ska bli intressant att ta del av och kanske kan agera trigger?
  • Vi ser goda förutsättningar för dubbelsiffrig tillväxt på såväl översta som understa raden i resultaträkningen kommande år.
  • Med ett p/e-tal på 14 på nästa års vinstestimat och en direktavkastning på trevliga 4,5 procent så skapar det även en kudde i caset, vilket vi uppskattar.
  • Aktien köps in till kursen 38 NOK och positionen utgör 7,5 procent av portföljen.

Millicom

  • Millicom, telekomoperatör verksam i Mellan- och Sydamerika, kom med en bra halvårsrapport. Så lär det fortsätta eftersom restriktioner med anledning av pandemin upphör.
  • Marknadspositionerna är starka, tillväxten är strukturell och inte konjunkturberoende. Det passar bra i dessa tider.
  • Den finansiella ställningen har varit klen men förbättras undan för undan vilket ska vara positivt för aktien som får lägre avkastningskrav.
  • Egna aktier har återköpts i år till fortsatt nedpressad kurs. Återköpen är igång igen och lär fortsätta under hösten.
  • Aktien har gått emot stigande börsindex och tappat 15 procent sedan årstoppen på 380 kronor i mitten på maj och ner 10 procent efter halvårsrapporten i slutet på juli.
  • I dessa börstider köper vi Millicom på dippen och hoppas att fler tar sikte på analyshusens riktkurser runt 500 kronor.
  • Aktien köps in till kursen 321,7 kr och utgör 7,5 procent av portföljen

Munters

  • Munters är globalt marknadsledande när det gäller att hålla inomhusklimatet rätt på flera områden. De hetaste just nu är kanske litiumbatteritillverkning där det är extremt viktigt att hålla luften torr. Här är Munters etta.
  • Man kan säga att Munters ligger rätt i tiden. Tillväxten, där organiskt mål ligger på 5 procent, ska plussas på med förvärv som i första hand ökar eftermarknadssidan eller service.
  • Omsättningen växer nu i en takt på 13 procent, justerat för negativa valutaeffekter som är övergående, och orderingången med över 20 procent.
  • Lönsamheten förbättras undan för undan och målet om en rörelsemarginal på 14 procent överträffas nu.
  • Det är troligt att de finansiella målen strax kommer att höjas. Med trovärdighet bör förväntningarna då också skruvas upp och ge aktien skjuts uppåt med högre multiplar på omsättning (EV/Sales) rörelseresultat (EV/EBIT) och P/E-tal på 20 för 2022.
  • Att insiders nyligen ökat liksom huvudägaren FAM (Wallenbergstiftelserna) talar också för att köpläge råder.
  • Aktien (som var den första aktien vi två lyckades komma överrens om) köps in till kursen 82,85 kr och positionen utgör 7,5 % av portföljen.

Sist men inte minst...

Mentice

Ett bolag som åkt in och ur portföljen här innan premiären då aktien rört sig något fruktansvärt utan några egentliga nyheter (absolut, bolaget sattes upp på en uppköpslista hos en bank), vilket gjort vår entry i aktien betydligt knepigare. Men nu är aktien ner nästan 20 procent på några dagar (dock upp 85 % sedan rapport i juli) och då kan vi inte låta bli att åtminstone ta en liten position i detta välskötta, spännande och relativt okända medtech-bolaget.

Caset i korthet

  • Bolaget är marknadsledare i en nisch som uppvisar stark strukturell tillväxt.
  • Visar på hög omsättningstillväxt och samtidigt en hög bruttomarginal vilket indikerar långsiktig vinsttillväxt och dessutom på en pricing power.
  • Vi gillar att vi ser en så kallad operationell hävstång i verksamheten, det vill säga att vinsten per aktie växer snabbare än omsättningen.
  • Sitter på ett intressant produktprogram och är verkligen på förvärvsoffensiven.
  • Väldigt hög förväntad vinsttillväxt framöver.
  • Att Bure är storägare ses som klart positivt givet deras track record och långsiktighet.
  • Med senaste tidens kursuppgångar i ryggen är det svårt att prata om möjlig multipelexpansion men ur ett relativperspektiv gentemot peers är det alltjämt en rabatt. Dock är värderingen väldigt hög, det ska vi vara tydliga med. Alltjämt p/e 40 om vi blickar in i 2023.
  • Aktien köps in till kursen 153 kr och positionen utgör 5 % av portföljen.

Physitrack

  • Aktien plockas in till kursen 58,7 kr och positionen utgör 5 % av portföljen.
  • Analys kommer kommande vecka.

Portföljen i sin helhet


Kurserna plockade klockan 11:10.

/Carl-Henrik & Dag

Dela med dig