Aktiespararna

Fem faktorer som hämmar börsen just nu

Av Carl-Henrik Söderberg
5 oktober 20213 min lästid
Börsen fortsätter att röra sig åt det svagare hållet med ett antal faktorer som tynger humöret och vi ser hur börsen ibland studsar upp men för att snabbt vända ned igen, ett klassiskt beteende för ett nervöst investerarkollektiv. Idag onsdag är inget undantag där gårdagens starka stängning snabbt raderades ut och börsen är i skrivande ner 1,7 procent.

Som jag ser det är det primärt fem faktorer som hämmar riskaptiten på börsen just nu:

Energikris

Först och främst, vi upplever en energikris, framför allt i Europa, som är problematisk både för konsumenter och bolag där oljepriset fortsätter att stiga och nu befinner sig på 7-årshögsta. Dels på grund av ökad efterfrågan såklart men priset är primärt drivet av begränsad utbudssida där produktionsnivåerna för oljan inte har nått upp till nivåerna innan pandemiutbrottet med antalet borriggar i världen som är 35 procent färre än innan. Antalet riggar är till och med hela 60 procent färre än vid toppnivåerna 2012. Det får stora konsekvenser på oljepriset. Det som annars verkligen sticker ut är att flytande naturgas stigit med hela 500 procent under året.

Inflation och räntor

Skenande energipriser leder i sin tur till att inflationsförväntningarna stiger och befinner sig exempelvis i Tyskland på den högsta nivån på åtta år. Energipriser står samtidigt för nästan 20 procent av den Europeiska centralbankens inflationsmått. Så självklart får det marknaden att undra över hur penningpolitiken ska komma att påverkas av detta framöver.

Kina

Krisen i den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande fortsätter aktien är nu börsstoppad i väntan på besked kring en central transaktion. Vi hoppas att den kinesiska regeringen inom en snar framtid presenterar någon form av åtgärdsplan som kan begränsa de potentiella negativa effekter som detta kan tänkas få på såväl den inhemska fastighets- och finansmarknaden. Sannolikt bör denna kris kunna hålla sig inom landet, vilket är positivt (spridningseffekter alltid obehagliga) men samtidigt är detta något som kommer pressa en redan nedåtgående kinesisk ekonomi. Som tillväxtnav i världen är det såklart inte positivt för någon om maskineriet ska börja hacka än mer.

USA

Kortfattat kan sägas att det fortsätter att bråkas en hel del mellan demokrater och republikaner kring landets skuldtak som behövs höjas (ännu en gång) samtidigt som Joe Biden har stora problem att få igenom sina stimulanspaket. Dessutom väntar marknad på mer konkreta besked från Fed när de faktiskt ska sätta igång och minska sina tillgångsköp.

Vinstvarningar

En utbredd komponentbrist och kraftigt stigande priser på många insatsvaror pressar flertalet branscher och det finns därför en oro att det ska trilla in fler vinstvarningar i takt med att vi närmar oss rapportperioden. Senast i raden var kycklingbolaget Scandi Standard som under måndagen kommunicerade att betydande prisökningarna på insatsvaror kommer att fortsätta hämma resultatet under resten av året. Det är med andra ord ett problem som på olika sätt letar sig in i de allra flesta sektorer. Det gäller verkstadsaktier, det gäller konsumtionsaktier och tydligen också kycklingproducenter.

Marknadsanalyser

Dela med dig