Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-02-11

Fem insiders som visar vägen: ”Skapat värden”

wysiwyg_image

Fastpartners Sven-Olof Johansson och Nibes Gerteric Lindquist har blivit rikligt belönade genom långsiktiga investeringar i sina bolag.

När insynspersoner handlar mycket aktier kan det vara läge att ställa in sig på en börsnedgång.
– Det går att se tecken, säger Erik Lidén, en av Sveriges ledande experter på insiderhandel.

Massvis av insynsaffärer, där ledande personer såsom vd, ordförande och andra med störst insikt i bolaget agerar i dess aktie, har offentliggjorts på sistone. Inte sällan rör sig aktiekurserna i någon riktning – beroende på om det är ett köp eller en försäljning som genomförs och storleken på transaktionen ifråga.

I januari uppgick Insiderfonders index, som sträcker sig från 0 till 200, till 131. 0 indikerar ett extremt säljsentiment och 200 motsvarigheten.

– I december stannade det på 199 och månaderna innan på samma siffra och 186.Det har varit högt länge nu, säger Erik Lidén, investeringsansvarig vid Insiderfonder och en av Sveriges ledande experter på insiderhandel.

Trots att insiders ligger på köpsidan är det sunt att förbereda sig på att tuffare tider kan vara att vänta på börsen.

– Det är vanligt förekommande, även om jag generaliserar, att insiders är motvalls. Det går ofta att se mindre köp och större försäljningar när toppen är nära. Sedan köper insiders under hela nedgången.

Erik Lidén betonar sedan att de största köpen ofta sker när marknaden är ordentligt nedtryckt.

Kan du ge något specifikt råd till sparare hur de ska se på sina favoriters beteenden?

– Om du till exempel ska ta rygg på Fredrik Lundberg gäller det att veta denne är extremt långsiktig och har möjligheten att vara just det. En del insiders har ju helt andra ekonomiska förutsättningar än vad småsparare har, säger Erik Lidén och fortsätter:

– De kan absolut ha råd att fortsätta köpa aktier även om kursen sjunker och ta ett par svagare år. Det är inte alla som har den möjligheten. Det gäller att ta hänsyn till det, säger Erik Lidén.

FAKTA

Några av Erik Lidéns insynsfavoriter

Erik Lidén, som är en stor anhängare av pilotskolan och vars tumregel är att en vd på ett storbolag på Stockholmsbörsen ska äga aktier värda minst en årslön före skatt i sitt eget bolag, listar fem insynspersoner som han tycker går extra mycket i bräschen.

Gerteric Lindquist, vd Nibe.
”Han agerar verkligen i linje med pilotskolan och har både skapat stora värden och blivit miljardär”.

– Det är en form av långsiktighet. Det är givet för mig att sätta mig i samma båt som aktieägarna och det innebär en form av säkerhet. De ska inte behöva ta en risk för vd:s skull. Genom att ha egna pengar i aktier i bolaget tar jag inte onödiga risker med andras pengar, sa Gerteric Lindquist till Aktiespararen i somras.

LÄS OCKSÅ: Experten hyllar Lindquists aktieägande: "Superpiloten som bekräftar regeln"

Sven-Olof Johansson, vd Fastpartner.
Samma förklaring som ovan.

– En del tycker att det är för dominant, men jag håller inte med. Det skapar snarare en väldig motivation med ett stort, direkt aktieägande. Jag tar inte lika stora risker med mina egna pengar, sa Sven-Olof Johansson i en intervju med Aktiespararen nyligen.

MISSA INTE: Affärsnäsa med självförtroende: "Kan inget annat"

Torsten Jansson, vd New Wave.
”Han sticker ut positivt”.

Erik Selin, vd Balder.
”Har skapat stort aktieägarvärde och gjort många köp. Nu har han kommit upp i väldigt stora volymer i sina affärer.”

Juan Varges, vd Dometic.
”Tog ett lån och köpte aktier för 36 miljoner när han tillträdde som vd”.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.