Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-10-30

Fem köpvärda aktier enligt strategin

wysiwyg_image

Det är dags att titta närmare på ett gäng aktier enligt den tekniska analysindikatorn.

När är det bästa tillfället att köpa aktier? Enligt ett klassiskt börsproverb så är det ”(Buy) when there is blood in the streets” – alltså när det ser som värst ut. Ett annat känt börsuttryck är ”Buy the fear, sell the greed”. På svenska: ”köp rädsla och sälj girighet”.

Låt oss nu presentera Fearzone. Nej det är inte namnet på en actionfilm utan en zon som vi använder som indikation på att börsen tryckt ner en aktie för mycket. Tanken är att Fearzone ska visa oss att aktien fallit till en nivå där det snarare är rädsla än sunt förnuft som styr utvecklingen.

Här kan du lära dig allt om grundläggande teknisk analys

Våga vara contrarian?

Det är klokt att köpa när det är som mörkast. Det är då alla som inte tidigare sålt säljer, och inom kort finns det inga säljare kvar. Inga säljare innebär bara köpare och stigande aktiekurser. Problemet är att vi inte kan fastställa när det ser som mörkast ut förrän det börjat bli ljusare, och då är det ju försent. 

Tanken är inte att en aktie ska köpas bara för att den kommer in i sin Fearzone. Fearzone karakteriseras ofta av rädsla och volatilitet. I en sådan miljö gör sig t ex de jämviktspendlingsbaserade strategierna bra. Den skattade årsavkastningen är ca 15 till 30 procent beroende på i vilken miljö marknaden befinner sig.  

Vi kommer även att kombinera med RSI-indikatorn för att öka signifikansen i vår slutsats. Läs om RSI-indikatorn här

I dessa fem aktier är det köpläge enligt Fearzone kombinerat med RSI-indikatorn:

  • Bonava
  • Ica
  • AAK
  • Fabege
  • Hufvudstaden

Grafer för samtliga aktier finner ni längre ner i artikeln.

Aktiespararnas egna analysprogram Hitta Kursvinnare är ett utmärkt verktyg för den tekniska analysen och är med sin alarmfunktion användbar för den som inte vill eller kan lägga för mycket tid vid skärmen och hålla koll på när trendvändningar sker i en aktie.

För den som vill lära sig mer om Fearzone och andra tekniska indikatorer rekommenderas att läsa boken Framgångsrik Aktiehandel – 10 vinnande strategier (köp boken här), skriven Johnny Torssell, Peter Nilsson och Johan Hellström.

Författarnas kommentarer

Johnny Torssell: ”Fearzone fungerar på samma sätt som ett trendfilter. Båda syftar till att höja förutsättningarna för aktiehandlaren. Med Fearzone har vi ett verktyg som fungerar bra också i en negativ marknadsfas.”

Johan Hellström: ”Att vara contrarian tilltalar min personlighet. Det är dock viktigt att inte vara det för sakens skull, utan säkerställa att det medför en edge. Att gå emot varenda rörelse eller trend är förödande.”

Peter Nilsson: ”Med tanke på din kommentar Johan: Vad vi ser är att det klart och tydligt är klokt att följa med trenden. När trenden gått för långt så ökar volatiliteten och därmed kan vi gå både med att volatiliteten ökar.”

Nedan finner de sju aktiernas kursgrafer där de gula "boxarna" markerar Fearzones

wysiwyg_image

Kursutvecklingen i Ica-aktien ett år tillbaka. Efter en oerhört stark kursresa har aktien kommit tillbaka och Q3:an nådde inte upp till de högt uppskruvade förväntningarna. Men Fearzone och RSI indikerar nu att aktien är översåld och att en uppstuds kan ligga i korten.

wysiwyg_image

Kursutvecklingen i Bonava ett år tillbaka där vi ser flertalet Fearzone-staplar tillsammans med en RSI på 25. Aktien är rejält översåld. Bottenkänning eller ska aktien vidare söderut?

wysiwyg_image

Aktiekursen i AAK påminner om utvecklingen i flertalet andra defensiva papper där höga värderingar och mindre bra rapporter pressat kurserna. RSI är nere på historiska vändningsnivåer.

wysiwyg_image

Fastighetssektorn har haft det motigt på slutet. Fabebe tillhör de mer trendsvaga med flertalet Fearzone-staplar och RSI en bit under 30 vid dagens kursnivåer kring 140 kronor. Ett hack i kurvan innan sektorn ska vidare uppåt eller är den bästa tiden förbi?

wysiwyg_image

Fastighetssektorn har haft det motigt på slutet. Hufvudstaden i synnerhet. Ett hack i kurvan innan sektorn ska vidare uppåt eller är den bästa tiden förbi?

Hitta Kursvinnare

För den som vill kunna få fram data kring allt från RSI till andra tekniska indikatoret är Hitta Kursvinnare ett utmärkt redskap.

Mer info kring Hitta Kursvinnare hittar du här.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.