Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-03-28

Fem påskägg till din aktieportfölj

wysiwyg_image

Visst förtjänar din aktieportfölj en påskpresent. Här är Aktiespararens fem senaste köprekommendationer.

Mackmyra, finska Nokia, Atrium Ljungberg, Nibe och norska Orkla. Aktiespararens aktieexperter har hittat fem köpvärda aktier i det senaste numret.

Trots riskerna finns en hel del som talar för att den svenska whiskytillverkaren Mackmyra nu är på väg att omvandla de ädla dropparna till stabila kassaflöden, bedömer Aktiespararens analytiker Hans-Olov Öberg.

En mycket intressant placering

”Dagens börskurs (16,50 kronor) ger ett sammantaget börsvärde på 200 miljoner kronor. En sådan värdering ter sig inte utmanande. Om bolaget förmår hålla takten ytterligare ett par år, ligger en vinst efter finansnetto på 10–20 miljoner kronor inom räckhåll. Sannolikheten för ett internationellt uppköp är svårbedömd och hänger i första hand på att bolaget kan fortsätta att utveckla sitt varumärke i takt med de senaste åren”.

Men se inte aktien som ett huvudinnehav i basportföljen, utan snarare som en mycket intressant placering i en riskorienterad tillväxtportfölj.

Ny era har startat

Även Nokia får en köprekrekommendation. Med bred kompetens, många möjligheter och tydligt fokus har Nokia inlett en ny framgångssaga, skriver Dag Rolander. Trots årets kursuppgång råder ett långsiktigt köpläge.

”Nokias ägarbild är mycket spridd. Det statliga investmentbolaget Solidium som nyligen köpt 3,3 procent av aktierna är störst. Det är osvenskt att på aktiemarknaden ta rygg på staten. Här är det idé att göra ett undantag.” Rolander sätter riktkursen till 5,60 euro, motsvarande 56 kronor.

"Spännande verksamhet"

Aktiespararen ger också köpråd för Atrium Ljungberg. Belåningsgraden är relativt låg på 45 procent och med det också räntan om 1,6 procent, skriver analytikern Gösta Carlberg.

”Aktuell substansrabatt är drygt 20 procent och aktien handlas också med en rabatt på 5 procent mot eget kapital (där latenta skatteskulder, som i praktiken aldrig betalas, är avdragna). Här finns också en spännande projektutvecklingsverksamhet på egen och alltså redan införskaffad mark.”

"Då är det dags att köpa aktier"

Småländska Nibe har glatt sina aktieägare i decennier. Analytikern Ola Jansson räknar, med hjälp av Aktiespararnas analysprogram Hitta kursvinnare, att glädjen består åtminstone fem år till.

”Köpintervallet sträcker sig upp till 82 kronor, och eftersom kursen vid analystillfället är 78 kronor blir rekommendationen att köpa Nibe på aktuell nivå.

Vi ser också att den förväntade högsta avkastningen per år blir fina 13,4 procent. Är du nöjd med den avkastningen och samtidigt tror på de värden vi har satt in i modellen, ja då är det dags att köpa Nibe-aktier”, skriver Ola Jansson.

Stabilt bolag

Norska Orkla erbjuder en kombination av starka varumärken och en stabil intjäning. Renodlingen har synliggjort värden i koncernen och utrymme för fler förvärv finns, skriver analytikern Christoffer Ahnemark.

”Sammantaget anser vi att Orkla är ett stabilt varumärkesbolag som platsar i en långsiktig nordisk utdelningsportfölj. Med goda marknadspositioner och en gjuten plattform för förvärvsdriven tillväxt kommer 2018 att bli ett spännande år för koncernen. Köp med riktkurs 100 norska kronor.”

Däremot italienska Autogrill, BillerudKorsnäs, finska Citycon och Electrolux rekommendationen ”avvakta” av Aktiespararens analytiker.

”Med en rimligt värderad aktie, en förväntad blygsam organisk tillväxt samt en begränsad marginalpotential landar det i att vi väljer att avvakta Electrolux i nuläget på nivåer kring 270 kronor”, skriver analytikern Carl-Henrik Söderberg.

Fakta:

Analyserna finns att läsa i helhet i Aktiespararen nummer 3/4 med utgivningsdatum den 26 mars.

Som medlem i Aktiespararna får du tillgång de fullständiga analyserna i Aktiespararen, både digitalt och i print. Här kan du teckna medlemskap.

För att få tillgång till Hitta kursvinnare behöver du köpa ett abonnemang på 12 månader. För Bas är priset 595 kronor, för Pro 1 195 kronor och Pro Plus kostar 2 595 kronor.  Här kan läsa mer om Hitta kursvinnare och beställa programmet.

Författare Redaktionen