Aktiespararna

Fem sätt att spara mer klimatsmart

Av David Flatbacke-Karlsson
23 november 20172 min lästid

Så kan du navigera för att göra din portfölj mer miljövänlig.

Klimatfonder ökar kraftigt i popularitet.

De är dock sällan billiga.

Nu ger experten intressanta råd kring hur du kan hitta rätt typ av aktier som gynnar miljön.

Fonder som består av miljömedvetna bolag blir mer och mer omtyckta av spararna. Bland annat kan bolagen syssla med resurseffektiva tekniker, utsläppskontroll, vatten- och avfallshantering eller förnyelsebar energi.

Avanza har omkring 22 000 personer som sparar i klimatfonder. CB save earth, Nordea klimatfond och East cap environment Kina är de tre mest omtyckta fonderna bland investerarkollektivet, uppger SvD Näringsliv. (https://old.aktiespararna.se/nyheter/SvD%20N%C3%A4ringsliv.)

Men att köpa in sig i fonderna kostar sina slantar. Tidningen (https://www.svd.se/5-tips-sa-valjer-du-ratt-klimatvanliga-fonder) har gjort en genomgång som visar att de årliga avgifterna ligger mellan 1,47–2,22 procent.

Skapa bättre förutsättningar

Det är dock ingen omöjlighet att slippa betala en rejäl avgift genom att bygga upp en egen aktieportfölj med fokus på miljövänliga bolag.

Abbie Llewellyn-Waters, som är van att investera inom sektorn, bjuder på fem tips.

  • Satsa på lite längre sikt. Hennes investeringshorisont är i många fall på fem år.
  • Kolla efter stabila bolag. Det kan vara sunt att hitta företag som har de ekonomiska resurserna som krävs för att supporta tillväxt. Att undvik motsvarigheter med hög skuldsättning kan också vara en bra idé.
  • Fokusera på att slå till på bolag med ett stabilt, fint kassaflöde.
  • Var noga. Se till att komma i kontakt med bolag som håller på med något, antingen en produkt eller en tjänst, som fungerar och har en ledning med bra anseende.
  • Håll disciplinen. Ny teknik kan orsaka stor uppståndelse inom miljösektorn. Det gäller, enligt Abbie Llewellyn-Waters, att vara priskänslig.

Källa: SvD Näringsliv


Dela med dig