Du är här

2017-08-07

Fem sätt som kan göra dig till miljardär

wysiwyg_image

Alla drömmer om att bli ekonomiskt oberoende.
Så kan en sparare bli miljardär.

Fem olika upplägg.

Som kan göra din dröm verklig.

Här är vägarna som går att ta för att bli miljardär i dagens samhälle.

Så många miljardärer finns det i Sverige

178 stycken. Det är antalet miljardärer som går att hitta bland Sveriges cirka tio miljoner invånare. Det skriver Veckans Affärer, som tidigare har listat alla som lyckats nå en tiosiffrig förmögenhet. Totalt äger miljardärsgänget över 2 000 miljarder kronor tillsammans. Det går att jämföra med den svenska stadsbudgeten för 2017 som ligger på 972 miljarder kronor.

22 nya personer har kvalat in på listan över svenska miljardärer jämfört med året innan. En förklaring till utvecklingen är, enligt Veckans Affärer, att både digitaliseringen och globaliseringen rusar fram i skyhög takt. Skalbara idéer kan få en stor utväxling och bära ekonomisk frukt ytterst snabbt. Det är naturligtvis inget som gör möjligheterna för att lyckas skrapa ihop en rejäl samling pengar sämre.

Men hur går det egentligen att bli miljardär i Sverige?  Dagens Industri, vars uppgifter återges av VA, har tagit en titt på hur de 73 individer som blivit miljardärer de senaste fyra åren har nått hela vägen.

Fungerande tillvägagångssätt

Fem olika sätt som kan göra dig till miljardär har listats av sajten.

  • Ta del av arv

14 personer har blivit miljardärer genom att ärva från någon rik familjemedlem eller släkting de senaste fyra åren. Ofta har miljardärstatusen blivit verklighet tack vare ett mäktigt familjeföretag. Carl Tham, systerson till H&M-ordföranden Stefan Persson, är ett exempel.

  • Bygg upp ett lyckosamt techföretag

Spotifygrundaren Daniel Ek, trion som står bakom nischbanken Klarna och Markus Persson, som kallas för ”Notch” och har startat spelsuccén Mojang, har varit ytterst framgångsrika när det handlar om att skapa internationell succé av techbolagsslag. Lyckade techbolag har gjort 23 svenskar till miljardärer sedan 2012.

  • Använd entreprenörsanda – och tänk nytt

Att bli entreprenör kan vara en väg till att bli miljardär. 54-årige Torsten Jansson, grundare och huvudägare av populära profilklädesbolaget New Wave, är en av 27 högklassiga entreprenörsmässiga individer som har blivit miljardärer de senaste fyra åren.

  • Starka investeringar i en vass aktieportfölj

Nils-Olov Jönsson har, via sitt investmentbolag Vätterledens Investment, seglat upp som betydande storägare i både säkerhetsbolaget Gunnebo samt i Kopparbergs bryggeri. Han kan vara mycket nöjd tillväxten på kapitalet i sitt investmentbolag. Kapitalet har haft en årlig genomsnittlig ökning på cirka 32 procent sedan starten 1969. Sju riktiga investeringsstjärnor har blivit miljardärer sedan 2012.

  • Våga vara kreativ

Se till att vara noga med att utnyttja din kreativa ådra. En särskild talang kan nämligen räcka väldigt långt. Musikproducenten Max Martin, som egentligen heter Martin Sandberg, har slagit till och fått ihop hela 22 listettor på Billboard Hot 100. Framgångarna är nästan i samma klass som John Lennon och Paul McCartneys motsvarigheter, och har lett fram till en förmögenhet värd 2,1 miljarder kronor. Fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic är ett annat namn som går att räkna in här.

Ge inte upp för tidigt

Det tar tid att bli miljardär. Medelåldern för en nybliven sådan i Sverige är omkring 50 år, enligt Veckans Affärer. Det är viktigt med tålamod och långsiktighet för att kunna lyckas. Oavsett om det handlar om att bli miljardär eller något helt annat i livet.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.