Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-07-04

Fem snabba med ETF-experten

wysiwyg_image

Denna artikel framgår i Aktiespararen nr 6/7

Lyxors Nordenchef Carl Höeg svarar på frågor kring den heta ETF-marknaden

1. Varför har börshandlade fonder (ETF:er) blivit så populära på senare år?

– Börshandlade fonder är kostnadseffektiva, likvida och transparenta. Ser vi till kostnaderna för ETF:er så är den genomsnittliga årliga avgiften på europeiska ETF:er 0,27 procent och Lyxor har produkter som kostar så lite som 0,04 procent per år. ETF:er är en av få produkter där småsparare kan handla till samma pris som de stora institutionerna.

Gällande avkastningen, är det svårt för aktivt förvaltade fonder att slå sitt jämförelseindex. Lyxors rapport Alpha Beta Allocator visar till exempel att för förvaltare inom US large caps är det bara 25 procent som slår sitt index över en tidsperiod på 10 år.

2. På vilket sätt har Mifid II-regleringen hämmat ETF-intresset bland svenska sparare?

– Mifid II har faktiskt ökat intresset för ETF:er bland förmögenhetsförvaltare, privatbanker och onlinebanker. Då distributionsersättningar begränsas och transparensen ökar vad gäller avgifter vill dessa aktörer i stället ha produkter som är kostnadseffektiva och bra för kunderna.

Regelverken har begränsat amerikanska ETF:er, de erbjuds inte längre svenska kunder, men som tur är finns det ännu fler europeiska UCITS ETF:er som i många fall både är billigare och bättre skyddar europeiska sparare. Dessutom slipper man vanligen/normalt utländsk källskatt på ETF:ens utdelningar.

3. Vilka risker finns med börshandlade fonder?

– Precis som med alla investeringar inklusive fonder och direktinvesteringar i aktier så utsätter man sig för marknadsrisker, landsrisker, politiska risker, valutarisker och en mängd andra riskfaktorer vid ETF-investeringar.

Likviditetsrisk tas ibland upp gällande ETF:er som om det skulle vara ett större problem än för andra investeringsformat. Självklart kan det uppstå problem med likviditeten under en kris bland annat i form av bredare spreadar, men det gäller i alla finansiella instrument som aktier, räntor och terminer. ETF:er erbjuder faktiskt extra likviditet då det både finns en sekundärmarknad i form av börsen och en primärmarknad mellan ETF-utgivaren och professionella aktörer, så kallade authorised participants. Även motpartsrisker kan förekomma till exempel för de ETF:er som använder aktieutlåning. Lyxors Core ETF:er använder inte alls aktieutlåning och är därmed säkrare än de flesta.

4. Vilka ETF:er erbjuder Lyxor? Finns det några svensknoterade alternativ?

– Lyxor har över 220 ETF:er listade på de stora europeiska börserna och har totalt cirka 66 miljarder Euro i tillgångar inom alla tillgångsklasser. Vi erbjuder de billigaste ETF:erna i Europa och är ledande på hållbara ETF:er. Vi lanserade världens första ETF inom gröna obligationer och denna produkt finns även listad på Stockholmsbörsen Nasdaq OMX. Vi märker även att tematiska produkter riktade mot vissa sektorer blir allt populärare och vi lanserade nyligen en ETF inriktad på robotisering och AI.

5. Om man vill lära sig mer, finns det böcker eller webbsidor som du rekommenderar?

– Besök gärna Lyxors webbsida för mer information. Jag vill även tipsa om boken Active Index Investing av Steven Schoenfeld som ger en mycket bra introduktion till index och ETF:er. 

Lyssna på hela ETF-intervjun, i avsnitt 78 av Aktiepodden.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.