Aktiespararna

Fem spännande aktier på Londonbörsen

Av David Flatbacke-Karlsson
16 maj 20246 min lästid
Aktiespararen listar fem spännande aktier på Londonbörsen.
Trots att Londonbörsen är en av världens största och väger bland de absolut tyngsta i Europa flyger den under radarn för merparten av svenska investerare. Aktiespararen tar en titt på fem intressanta bolag noterade i Storbritannien – inom allt från rollspels-, till försvars- och lyxindustrin.

Många svenskar har spenderat både helger och veckor som turister i London och i övriga Storbritannien.

Pengar spenderas i massvis på shopping på inte minst Oxford Street i huvudstaden och på andra aktiviteter så som besök på musikaler, museer och fotbollsmatcher.

Det är dock långt ifrån lika många som har valt att investera i aktier som är listade på Londonbörsen – trots att den är bland de absolut största i världen mätt i börsvärde och innehåller många, stora globala jättar.

FTSE 100 är motsvarigheten till OMXS30 i Storbritannien. Bank- och finans, dagligvaror, industri och energi är några sektorer som dominerar sammansättningen av totala index.

Svensk-brittiska Astra Zeneca är ett av de absolut största bolagen på Londonbörsen. Andra världskända, gigantiska bolag går att hitta i bland andra oljeproducenterna Shell och BP, gruvjättarna Rio Tinto, Anglo-American och Glencore, dagligvarubjässarna Unilever och Tesco och teleoperatören Vodafone. Storbankerna HSBC och Barclays förtjänar också att lyftas fram.

Aktiespararna har dock valt att ta en titt på fem andra aktier på Londonbörsen som kanske inte är lika välkända för gemene man.

Det går att köpa aktier listade bland de 350 största bolagen på FTSE-index i Storbritannien via nätmäklaren Nordnet. I skrivande stund uppgår 1 brittiskt pund till cirka 13,70 kronor. Noterbart är att både en valutaväxlingsavgift och en stämpelskatt dras i samband med investeringar på den brittiska marknaden. Utländsk källskatt gäller även på utdelningar vilket kan göra en KF (kapitalförsäkring) till ett bra val.

Fem spännande aktier

Här följer en liten djupdykning i ett gäng aktier som, utöver bolagen som nämns ovan, kan vara intressanta att ta en titt på som investerare som letar efter bolag att placera sina pengar i på de brittiska öarna.

Games Workshop

Ett bolag som många intresserade av spel känner igen från inte minst figurspelet Warhammer. Bolaget grundades 1975 och har sitt säte i Nottingham. Games Workshop började genom att producera bräden till spel som Backgammon och Go.

Det har sedan expanderats till ett större fokus på rollspel, Dungeons and Dragons är ett sådant, och bolaget tjänar inte minst pengar på figurerna som är kopplade till spelen.

Aktien är upp omkring 3% på börsen i år, sett ur ett längre perspektiv är den upp tusentals procent. Direktavkastningen uppgår för närvarande till omkring 4%.

Rolls Royce

Det är lätt att tänka på lyxbilsvarumärket Rolls Royce när namnet dyker upp. Men det ägs sedan cirka 50 år tillbaka av BMW.

Det börsnoterade bolaget som heter Rolls Royce är fokuserat på försvarsindustri och flygteknik och är bland annat världens näst största tillverkare av flygmotorer. Affärsverksamhet finns inom både fartygsmaskineri och energiindustri.

Aktien har stigit nästan 300% sett över de tre senaste åren. Bolaget gynnas, likt andra tillverkare av materiell kopplat till försvarsindustrin, av de allt större geopolitiska spänningarna och konflikterna som går att se i hela världen. Något som leder fram till försvarsindustrin bedöms gå en minst tioårig “supercykel” till mötes.

Chemring

När vi ändå är inne på försvarsindustri på brittiska börsen stannar vi till vid Chemring. Underleverantören, som nyligen uppmärksammades i Dagens industri, gör bland annat motorn som behövs till Saabs pansarvärnsrobot NLAW.

Inom bolagets två affärsområden går allt från framställandet av sprängämnen, så som bland annat oktogen, och tillverkning av facklor och remsor som hjälper flyg i luften att undvika målsökande robotar att hitta.

Chemrings orderbok har fått sig en ordentlig skjuts uppåt efter Rysslands invasion av Ukraina. Bolaget står starkt inom sina nischer som minst sagt ligger rätt i tiden.

Burberry

Burberry har, likt flera lyxbolag som inte tillhör den absoluta toppen bredvid LVMH och Hermés, pressats av en svagare konsument och att återöppningen i Kina och Asien efter covid-pandemin inte gett de väntade resultatmässiga effekterna.

Senaste året är aktien ned över 50%. Men även värderingen har fallit kraftigt med ett p/e-tal som nu ligger på under 10. Direktavkastningen uppgår till runt 5,4%.

Det 160-åriga bolaget har starka varumärken med uppskattade och populära produkter och frågan är om möjliga räntesänkningar och en bättre konjunktur även kan få fart på konsumenterna och följaktligen i det längre perspektivet även på aktien?

Softcat

I skymundan har Softcat tagit en mycket stark position inom infrastrukturtjänster med koppling till informationsteknik. Softcat står bakom lösningar för datacenter och privata moln, konnektivitet, offentliga moln, säkerhet och cybersäkerhet.

Softcat anses av många brittiska bedömare vara ett av de absolut mest spännande techbolagen i Storbritannien och omsatte nära 1 000 miljoner pund under 2023.

Bolaget har fortsatt att utvecklas på ett imponerande sätt, även om aktien inte hämtat sig från toppen på runt 2 200 pund när börshaussen var som hetast sommaren 2021.

LÄS MER: Tydlig vinnare bland it-konsulterna

LÄS MER: Lista: De mest ägda bolagen - här är nykomlingarna


Marknadsanalyser

Dela med dig