Aktiespararna

Finansministern: Dystert nu - då vänder det

Av Finwire/Redaktionen
24 augusti 20231 min lästid
Elisabeth Svantesson (M), Sveriges finansminister.
Sverige går in i en konjunkturnedgång under 2023 och 2024, men det kommer en återhämtning 2025. Det säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) vid en presskonferens på Harpsund på torsdagen.

"Sverige går in i en lågkonjunktur men vi ser en ljusning framåt 2025. Läget är dyster, men vi är övertygade om att det går att ta oss igenom detta tillsammans", säger hon.

Svantesson framhåller att det är den höga kärninflationen som är roten till många av Sveriges problem. Hon bedömer att inflationen har nått sin toppnivå och kommer sjunka framöver.

Elisabeth Svantesson meddelar att reformerna i den kommande höstbudgeten beräknas uppgå till omkring 40 miljarder kronor. Regeringen förhandlar nu om 2024 års budget.

"Vi kommer behöva göra ett antal tuffa prioriteringar för att inte riskera att elda på inflationen. Samtidigt är det uppenbart att utsatta hushåll och välfärden kommer behöva stöd genom den här svåra tiden. Vi kommer inte lämna dem i sticket. Bedömningen är att reformerna i budgeten kommer uppgå till omkring 40 miljarder kronor", säger Svantesson.

Finansdepartementets prognos är nu att Sveriges BNP sjunker 0,8 procent i år för att därefter stiga 1,0 och 2,9 procent under 2024-2025. Tidigare prognos från i juni var en minskning med 0,4 procent i år och en tillväxt på 0,8 respektive 2,7 procent under 2024-2025.

Marknadsnyheter

Dela med dig