Aktiespararna

Finansministern: I år är vi i mål med inflationen

Av Jessika Bouveng
20 mars 20242 min lästid
Elisabeth Svantesson, finansminister (M).Foto: TT
Finansministern spår att inflationen är i mål i år och skruvar samtidigt ner tillväxtprognosen för 2025. Det konstaterar Finansdepartementet i en ny prognos för den ekonomiska utvecklingen.

Inflationen har fallit tydligt och bedöms fortsätta falla framöver, samtidigt väntas arbetslösheten fortsätta att stiga. Den dämpade tillväxten, i kombination med svaga arbetsmarknadsutsikter, innebär att svensk ekonomi bedöms vara i en lågkonjunktur till och med 2025. Det framgår av ett pressmeddelande under onsdagen.

"Inflationsbekämpningen ger resultat. Vi ser en tydligt fallande inflation i både Sverige och omvärlden. Men läget i svensk ekonomi är fortsatt svårt med en svag tillväxt och en låg efterfrågan på arbetskraft. Med en fallande inflation ökar regeringens handlingsutrymme, men det är fortfarande viktigt att ha beredskap för att inflationen kan öka igen", säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Regeringen höjer tillväxtprognosen för svensk ekonomi till 0,7% 2024. För 2025 räknar regeringen med en tillväxt på 2,5 %.

Sänker inflationsprognosen

Regeringen sänker inflationsprognosen ordentligt. Inflationen, mätt som KPI, bedöms nu landa på 3,1 % i år och 0,8 % nästa år. Den tidigare bedömningen var på 3,9 % respektive 1,4 %.

Samtidigt bedömer man att arbetslösheten kommer att landa på 8,3% och stiga vidare till 8,4% nästa år. Jämfört med tidigare bedömningar är det något lägre.

Arbetslösheten bedöms samtidigt uppgå landa på 8,3 % i år och stiga ytterligare till 8,4 % nästa år. Det är något lägre än tidigare bedömning.

"Vi bedömer att lågkonjunkturen håller i sig till och med 2025", säger Elisabeth Svantesson.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig