Aktiespararna

Finansprofilens uppmaning: Gör dig beredd med buffert

Av Redaktionen
15 maj 20182 min lästid

Efter tio års uppgång och nytt rekord för SIX Return Index kan det vara läge att ta hem lite vinster.
Det var finansprofilen Ann Grevelius uppmaning, på Aktiespararnas Börskväll på Rival, rapporterar Dagens Industri.
– Jag tror vi kommer se betydligt högre volatilitet framöver, sa hon.

Under närmare 20 år förvaltade Ann Grevelius aktier och fonder på storbanker som Handelsbanken och SEB.

Nu är hon senior advisor på GP Bullhound och arbetar bland annat med att bygga upp en techfond. I går talade hon på Aktiespararnas Börskväll på Rival i Stockholm.

Budskapet till aktiespararna i publiken var tydligt.

Efter tio år stark uppgång och nytt rekord för SIX Return Index kan det vara läge för att se om sitt hus och överväga att växla in en del vinst mot likviditet, som gör det möjligt att ta vara på fyndchanser om det skulle komma en sättning.

– Man behöver inte vara fullt investerad hela tiden. Det finns alltid skäl att ha en buffert så att man kan vara beredd, sa hon rapporterar Dagens Industri.

Flera orosmoln

Ann Grevelius pekade både på risker kring världspolitiken, som Trump och Putin, som effekter på kostnadssidan för företagen, när inflationen och räntorna stiger.

Spararna bör vara förberedda på högre volatilitet och mer berg och dalbana framöver.

– Värderingarna är höga på aktier, fastigheter och på onoterade bolag. Det kan vara så under ganska långa perioder så det i sig behöver inte betyda att vi ska få ett helt annat sentiment, men vi är också nära en global topp i konjunkturen. Det kan också hålla i sig ett tag, men i nästa steg är risken att det börjar försvagas lite grann, sa Grevelius, rapporterar Dagens Industri.

Risker med trenden

Hon pekade även på riskerna med trenden att investera i småbolag och företagsobligationer.

– Det går jättebra att köpa aktier i småbolag, men när marknaden viker och man vill sälja då finns det ingen köpare där. Så det finns en risk i att det är mycket pengar i småbolag och det finns även mycket pengar i en illikvid företagsobligationsmarknad. När det skakar till finns det ingen tagare där.

Dela med dig