Aktiespararna

Finesserna som avgör Apples värde

Av Redaktionen
25 augusti 20172 min lästid

Bildkälla: Bloomberg

I höst väntas Apple lansera sin nya flaggskeppsmodell – med en rad nya finesser. Mottagandet kan bli avgörande för Apples kursutveckling, enligt telekomexperten Anders Elgemyr.

För tio år sedan presenterade Apple sin första iPhone. Förväntningarna är därför stora inför höstens lansering, som ska markera tioårsjubileet.

Apples nya flaggskeppsmodell – iPhone 8 – väntas innehålla en rad uppgraderingar jämfört med iPhone 7, rapporterar Bloomberg.

Det handlar bland annat om en kamera som ska vara bättre på att känna igen objekt, säkrare betalningslösningar genom ansiktsigenkänning, bättre teknik för spel med förstärkt verklighet (som Pokemon Go), en så kallad oled-skärm och snabbare processor, enligt Bloombergs uppgifter (https://www.bloomberg.com/graphics/2017-apple-iphone8/?cmpid=BBD082217_BIZ&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_term=170822&utm_campaign=bloombergdaily).

Den nya skärmen väntas bli en av de framträdande förbättringarna, med både en markant bättre färgåtergivning och en skärm som täcker nästan hela telefonens framsida.

I en intervju, med Bloomberg, i somras kommenterade Apple-chefen Tim Cook förväntningarna.

– Vi känner ingen otålighet med att bli först. Det är inte så vi fungerar. Vår grej är att vara bäst och ge användarna något som verkligen gör skillnad i deras liv.

Telekomanalytikern Anders Elgemyr, även krönikör i Aktiespararen och vd för Jarl Securities, ser med spänning fram emot att följa hur den nya modellserien tas emot på marknaden.

– Apple är ju en succéhistoria närmast utan dess like. De var totalt underskattade när de kom med sin första telefon för tio år sedan och lyckades väcka liv i hela mobilmarknaden som hade somnat in, säger han.

Sedan lanseringen av Apples första iPhone har aktiens värde tiofaldigas.

Men mottagandet av de nya modellerna kan bli avgörande för om kursresan ska fortsätta, enligt Anders Elgemyr

– Värderingen är fortsatt låg vilket både visar att kassan undervärderas och man inte tror att Apple ska kunna bibehålla sin position. Faktum är ju att Apple successivt tappar mark till asiaterna.

Dela med dig