Aktiespararna

Fingerprint faller tungt

Av Redaktionen
18 september 20174 min lästid

Fingerprintaktien rasade drygt 20 procent i måndagens öppningshandel efter att bolaget varnat för klart lägre intäkter tredje kvartalet än vad marknaden hade räknat med.

På morgonen meddelade Fingerprint Cards att det räknar med att intäkterna i det tredje kvartalet kommer att ligga i intervallet 800-840 miljoner kronor.

Det är klart lägre än vad analytikerna spådde inför måndagens besked. Enligt SME Direkt låg konsensus på intäkt i det tredje kvartalet på 1.507 miljoner kronor.

Fingerprint upplever för närvarande en avvaktande marknad och en bidragande orsak är Apples lansering, uppgav bolaget.

Bolaget hänvisar också till den svagare amerikanska dollarn samt till att produktmixen har förändrats på grund av att flertalet av Fingerprints större OEM-kunder har valt att skifta till baksidesmonterade sensorer och dessa har ett lägre pris 

Paretos analytiker skriver att prognosen är "mycket nedslående" givet vad bolaget kommunicerat tidigare.

"Det här är högst nedslående, eftersom bolaget tidigare har indikerat att det väntar sig en normalisering under det andra halvåret 2017 efter att intäkterna minskade med 52 procent under det första halvåret jämfört med det första halvåret 2016", skriver analyshuset och spår en kraftigt negativ kursreaktion på måndagens börs.

Inför årets fjärde kvartal, noterar Pareto, låg konsensusförväntningen på intäkter på 1,6 miljarder kronor inför vinstvarningen, men nedskruvade förväntningar är att vänta.

"Om man antar intäkter på 1,0 miljarder kronor under det fjärde kvartaletkommer rörelseresultatet för 2017 att minska med cirka 50 procent", heter det i kommentaren.

Paretos rekommendation för Fingerprint-aktien låg inför vinstvarningen, vilket nämns i kommentaren, på "behåll" med riktkursen 33 kronor. I den inledande handeln på måndagen backade aktien med 20 procent till knappt 27 kronor, från en stängningskurs på 33:52 kronor i fredags.

Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark kommenterar händelseutvecklingen på följande vis: 

"Det här var ingen rolig nyhet och det har onekligen varit ett svårt år för aktieägare i Fingerprint. Aktien är ned nästan 60 procent sedan början på året, vilket är en iögonfallande nedgång"

Analytikerkollegan Carl-Henrik Söderberg fyller i: Marknadens förtroende för ledningen är redan stukat och i och med dagens vinstvarning får det sig ytterligare en rejäl törn. Inte nog med att prognoserna justeras ned, med den uppenbara osäkerhet som råder i bolagets intjäning finns det en risk att marknaden även kommer att justera ned vinstmultipeln på aktien. Så även om värderingen var låg innan finns det fog för att tro att den kan sjunka ytterligare. Med andra ord, såväl kraftigt nedjusterade vinster som multipelkontraktion kan väntas pressa aktien framöver.

Christoffer fortsätter:

"Nedgången visar samtidigt hur viktigt det är att diversifiera i sin aktieportfölj i linje med Aktiespararnas Gyllene Regler. Att äga aktier innebär alltid en risk, men den risken blir mer hanterbar med en välbalanserad portfölj"

Han avslutar sedan:

"Samtidigt är min förhoppning att småspararna som bränt sig på Fingerprint inte ska ge upp hoppet om aktier som tillgånsslag"

Redaktionen

Källa: Direkt

Dela med dig