Aktiespararna
Annons

Fisher Investments Norden går igenom Sydkoreas satsning på att klassas som en utvecklad marknad

Av Fisher Investments Norden
1 juni 202310 min lästid
Sydkoreas flagga .
Det kan verka svårt, subjektivt och till och med förvirrande att skilja mellan tillväxtmarknader och utvecklade marknader. Vi ser stora skillnader inom varje kategori, för att inte tala om skillnaderna mellan dem.

Sydkoreas satsning på att få sin status hos indexleverantören MSCI ändrad från tillväxtmarknad till utvecklad marknad är enligt oss ett gott exempel på att klassificeringen inte alltid är så solklar. Fisher Investments Norden gör en genomgång för att bringa lite klarhet och visa hur investerare kan ta sig fram genom denna dimma och hitta de möjligheter som uppstår av otydliga gränser.

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

Fisher Investments Norden vet att MSCI:s index ofta används i branschen för att mäta portföljers resultat relativt marknaden samt skapa sektor-/landsdiversifiering, och de bygger sin klassificering av tillväxtmarknader och utvecklade marknader på ländernas ekonomiska utveckling, aktiemarknadens storlek, likviditet och tillträde för utländska investerare.[i] Många tillväxtmarknadsländer har lägre inkomst per capita, och jordbruk eller råvaror utgör en större del av ekonomin jämfört med de tjänsteinriktade ekonomierna i utvecklade länder.[ii]

Samtidigt måste de företag som ingår uppfylla MSCI:s ”minimikrav för investerbarhet”.[iii] Fisher Investments Norden noterar att även om de exakta tröskelvärdena kan ändras från år till år, erbjuder utvecklade marknader större aktiemarknader med bättre likviditet för sina företag.[iv] Vad gäller investerares tillträde krävs det en ”mycket stor” öppenhet för utländskt ägande, att det ska vara smidigt för in- och utflöden av kapital, effektiv drift och institutionell stabilitet (rättsstat) utöver ”obegränsad” tillgång till investeringsinstrument för att räknas som en utvecklad marknad.[v] Dessa nyckelvärden är lägre för tillväxtmarknader.[vi]

Sydkorea har en avancerad tillverkningsindustri, och flera sydkoreanska företag är välkända världen över med stor marknadsandel, så vi anser att det är svårt att hävda att landets ekonomi inte spelar i samma liga som många utvecklade marknader världen runt.[vii] Sett till bruttonationalprodukten (BNP) per capita ligger Sydkorea före utvecklade länder som Storbritannien och Japan.[viii] Obs! Det innebär inte nödvändigtvis att deras BNP växer snabbare. Vi har märkt att många verkar tro att tillväxtmarknader heter som de gör eftersom de har snabbare BNP-tillväxt. Men enligt våra analyser stämmer det inte alltid. Det handlar snarare om konkurrenskraften. På liknande sätt är storleken och likviditeten hos Sydkoreas marknader i klass med många utvecklade marknader.[ix] Mot denna bakgrund är slutsatsen för Fisher Investments Nordens genomgång att Sydkorea har mer gemensamt med avancerade ekonomier med väl utvecklade finansmarknader än med tillväxtekonomier.

Men i juni 2022 valde MSCI att inte ta med Sydkorea i sitt index för utvecklade marknader, på grund av bristande marknadstillträde.[x] Indexleverantörens huvudsakliga skäl: bristen på en utrikes valutamarknad – som skulle ge utländska investerare möjlighet att smidigt handla med landets valuta, won – samt de rådande restriktionerna för blankning.[xi] Blankning innebär att man lånar aktier från en bank och säljer dem för att köpa tillbaka dem vid ett senare tillfälle i syfte att lämna tillbaka de lånade aktierna. Det är en investeringstaktik man kan använda om man räknar med att kursen på en aktie ska sjunka, och vinsten ligger då i skillnaden mellan försäljningspriset och det, förhoppningsvis, lägre återköpspriset.)[xii]

Fisher Investments Norden kan konstatera att globala investerare ofta vill begränsa valutarisken i sina portföljer. Eftersom sydkoreanska värdepapper är noterade i won påverkas avkastningen för utländska investerare även av växelkursen mot deras hemvaluta. Men det är svårare att säkra valutaexponeringen mot Sydkorea jämfört med för utvecklade marknader. Till exempel får endast inrikes finansinstitut delta på spot-marknaden för won.[xiii] Å ena sidan är långsiktiga investerare enligt vår erfarenhet inte särskilt intresserade av att blanka aktier, men blankning är ett normalt fenomen på utvecklade marknader och bidrar till likviditeten, marknadens effektivitet och prisbildningen.

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

I år har Sydkoreas finansdepartement och Korea Exchange, landets enda värdepappersbörs, tagit steg mot att öppna upp för både blankning och utländskt deltagande på valutaspotmarknaden.[xiv] Vi är inte övertygade än om att det kommer vara tillräckligt för MSCI. Och även om MSCI skulle ändra sig skulle de inte ge Sydkorea status som utvecklad marknad på en gång. De skulle bara lägga till Sydkorea till en bevakningslista för eventuell omkategorisering senare.[xv] Fisher Investments Norden noterar att bevakningslistan inte är någon garanti: Sydkorea har tagits med på den förut, 2008, men sex år senare tog MSCI bort landet från listan, och angav ”avsaknad av väsentliga förbättringar inom centrala områden som har negativ inverkan på tillträdet” som skäl.[xvi]

Det är värt att notera att andra indexleverantörer har gjort andra bedömningar i den här långdragna frågan än MSCI. Hos S&P Global räknas Sydkorea som en utvecklad marknad sedan 2001, och sedan 2009 hos FTSE Russell.[xvii] Enligt dem vägde andra faktorer, som till exempel inflödet från globala investerare, tyngre än problemen med marknadstillträdet. Fisher Investments Norden anser att det visar hur indexklassificering handlar mer om åsikter än om naturlagar.

Detta är enligt oss ett exempel på hur investerare kan gräva djupare när de sätter samman en global portfölj. De behöver inte vara bundna av konventioner när de väljer värdepapper. Investerare som känner till indexmetoderna – och de kvalitativa gråzonerna – och fattar beslut enligt egenvalda kriterier kan selektivt bredda investeringsområdet till sin egen fördel. Om man strikt håller sig till utvecklade marknader kan man missa de möjligheter som ett bredare perspektiv erbjuder. Med Fisher Investments Nordens genomgång av indexklassificeringar kan investerare väga sina alternativ bättre genom att se bortom rena terminologifrågor.

Följ de senaste marknadsnyheterna och -uppdateringarna från Fisher Investments Norden i Sverige:

Fisher Investments Norden är en handelsbeteckning som används i Sverige av Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, (”Fisher Investments Norden”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, ett privat aktiebolag bildat i Luxemburg, är registrerat tillsammans med dess handelsbeteckning Fisher Investments Europe hos Registre de Commerce et des Sociétés (”RCS”) med nummer B228486. Fisher Investments Europe står under tillsyn av Commission de Surveillance du Secteur Financier (”CSSF”) och har sitt huvudkontor på: K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor, L-1246 Luxemburg. Fisher Investments Europe delegerar delar av den dagliga investeringsrådgivningen, portföljförvaltningen och handelsfunktionerna till dess koncernbolag.

Detta dokument utgör Fisher Investments Europes allmänna uppfattningar och ska inte betraktas som personlig investeringsrådgivning, skatterådgivning eller en återspegling av kundernas resultat. Det finns inga garantier för att Fisher Investments Europe ska fortsätta ha dessa uppfattningar, och de kan komma att ändras när som helst baserat på nya uppgifter, analyser eller överväganden. Ingenting häri är avsett att utgöra en rekommendation eller marknadsprognos. Avsikten är snarare att tydliggöra en poäng. Nuvarande och framtida marknader kan skilja sig avsevärt från de som beskrivs häri. Dessutom ges inga garantier vad gäller tillförlitligheten hos antaganden som görs i materialets illustrationer.


[i] ”MSCI Market Classification Framework”, personalen, MSCI, juni 2022. Med storlek avses börsvärde (ett mått på ett företags storlek beräknat genom att ta antalet utestående aktier gånger aktuell aktiekurs), och med likviditet avses hur enkelt det är att sälja ett värdepapper.

[ii] Ibid.

[iii] Ibid.

[iv] Ibid.

[v] Ibid.

[vi] Ibid.

[vii] ”Is South Korea Crowding Your Emerging Markets Allocation?” John Welling, S&P Global, 2020‑11‑24.

[viii] Ibid.

[ix] Ibid.

[x] ”South Korea Fails to Make MSCI’s Watch List for Developed Market Status”, Chung Joo-won, Yonhap News Agency, 2022‑06‑24.

[xi] ”S.Korea Considers Expanded Won Trading in Bid for MSCI Developed Market Inclusion”, Cynthia Kim och Yena Park, Reuters, 2023‑01‑24. Läst via Financial Post. ”Short Selling Key for Korea’s Global Index Goal, Bourse CEO Says”, Youkyung Lee, Bloomberg, 2023‑03‑16. Läst via Yahoo!

[xii] ”South Korea Eases Market Rules to Court Foreign Investors”, Song Jung-a, Financial Times, 2023‑01‑18. Läst via Small Business News.

[xiii] Ibid.

[xiv] ”Korea to Extend FX Trading Hours, Allow Offshore Firms’ Participation”, redaktionen, The Korea Times, 2023‑02‑07. ”Korea Can Consider Lifting Short Selling Ban in 2023, Watchdog Says”, Youkyung Lee, Kyungji Cho och Rishaad Salamat, Bloomberg, 2023‑03‑28. Läst via Yahoo!

[xv] Se not x.

[xvi] ”S.Korea to Explore Currency Changes to Qualify for MSCI Advanced Market Index”, redaktionen, Reuters, 2016‑01‑26. Läst via Internet Archive.

[xvii] Se not ii och ”Classifying South Korea as a Developed Market”, Christopher Woods, FTSE, januari 2013.

Dela med dig