Annons

Fisher Investments Nordens omdöme om OPEC+:s produktionsmål

Av Fisher Investments Norden
3 juli 20256 min lästid
De oljeexporterande ländernas organisation (OPEC) och dess partnerländer, gemensamt ofta kallat OPEC+, höjde sina mål för oljeproduktionen i år, en kursändring från fjolårets reduktion. Varje gång denna oljekartell ändrar sina mål spekulerar publikationer som vi bevakar alltid kring vad det betyder för oljepriserna och den bredare ekonomin. Enligt Fisher Investments Nordens omdöme är det omotiverat. Numer är OPEC:s produktionsmål mestadels symboliska och kan snabbt ändras, och kartellens inflytande över de globala priserna är ofta överskattat. Vi anser att investerare tjänar mer på att se bortom dessa spekulationer.

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

Organisationens beslut skapar ofta rubriker, eftersom många enligt vår erfarenhet ser OPEC+ som den mest avgörande faktorn för de globala oljepriserna. Fisher Investments Norden misstänker att detta härrör från OPEC:s roll under 1970-talets oljekris, då kartellen införde ett oljeembargo mot flera västländer. Detta ledde till global oljebrist och skenande oljepriser, och bidrog till hög inflation i många av de stater som var utsatta för embargot. Detta påverkar enligt vår uppfattning fortfarande hur många kommentatorer vi följer ser på OPEC och dess partners inflytande över de globala marknaderna.

Med tanke på att Saudiarabien och Ryssland för närvarande är två av världens största oljeproducenter förstår vi varför energianalytiker följer gruppens ord och handlingar noga. När OPEC+ tillkännager produktionsnedskärningar tror många kommentatorer vi följer att den globala tillgången på olja kommer minska (vilket leder till att priset går upp) – och vice versa när de höjer produktionsmålen.

Men Fisher Investments Norden anser att detta inte stämmer. För det första är OPEC:s mål inte lika med den faktiska produktionen. Medlemsländerna håller sig sällan till sina produktionskvoter. Nigeria har till exempel regelbundet missat sina mål på grund av stölder och politisk instabilitet. 2022 låg landets produktion på 1,0–1,2 miljoner fat/dag, cirka 800 000 fat/dag under deras målkvot. Kazakstan, Venezuela, Libyen och det tidigare medlemslandet Angola har länge brottats med liknande problem. Å andra sidan överskrider vissa medlemmar sina kvoter, till exempel Irak (gruppens tredje största producent) tidigare i år. OPEC+:s mål stämmer inte alltid överens med produktionen, enligt vår uppfattning, och det talar för att man inte bör läsa in för mycket i gruppens riktlinjer.

Dessutom kan dessa mål ändras. Till exempel sköt OPEC+ upp planerade produktionsökningar vid tre olika tillfällen i fjol med hänvisning till svag efterfrågan. Eller gå tillbaka till april 2023. Även efter att kartellen tillkännagett frivilliga nedskärningar på 2 miljoner fat/dag i oktober 2022 fortsatte den att missa sitt produktionsmål på ca 41 miljoner fat/dag. I stället för att öka produktionen flyttade kartellen målstolparna och tillkännagav en minskning med ytterligare 1,66 miljoner fat/dag i april.

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

Media tenderar enligt Fisher Investments Nordens omdöme att överskatta OPEC:s påverkan på oljepriset. Värt att notera är att kartellen och dess partners kontrollerar cirka 60 procent av världsproduktionen – en betydande del. Icke-medlemmar, främst USA, står för resten. Men våra granskningar visar att producenter i dessa länder styrs av marknadskrafterna. Enligt Fisher Investments Nordens omdöme om marknadshistoriken inkluderar dessa krafter bland annat oljepriset (den viktigaste drivkraften för energibolagens vinster), företagsspecifika incitament och politik. Medan till exempel Venezuela, som är medlem i OPEC, tekniskt sett måste förhålla sig till kartellens kvot, kan icke-OPEC-producenter fortsätta att pumpa olja om de globala oljepriserna gör det lönsamt. Icke-OPEC-producenter behöver inte vänta på godkännande för att skruva upp (eller ner) oljeproduktionen. OPEC har inget inflytande alls över de återstående 40 procenten av det globala utbudet, något som många kommentatorer vi följer ofta glömmer.

Fisher Investments Norden anser att det är viktigt att investerare har allt detta i åtanke när de analyserar ekonominyheterna. OPEC+:s produktionsmål är till stor del brus, och medlemmarnas bristande efterlevnad av målen dämpar kartellens inflytande över de globala oljepriserna. Kartellen utgör också bara en del av den globala marknaden, så när man resonerar kring prisutvecklingen är det viktigt att även titta på hur övriga producenter agerar.

Följ de senaste marknadsnyheterna och -uppdateringarna från Fisher Investments Norden i Sverige:

Fisher Investments Norden är en handelsbeteckning som används i Sverige av Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, (”Fisher Investments Norden”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, ett privat aktiebolag bildat i Luxemburg, är registrerat tillsammans med dess handelsbeteckning Fisher Investments Europe hos Registre de Commerce et des Sociétés (”RCS”) med nummer B228486. Fisher Investments Europe står under tillsyn av Commission de Surveillance du Secteur Financier (”CSSF”) och har sitt huvudkontor på: K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor, L-1246 Luxemburg. Fisher Investments Europe delegerar delar av den dagliga investeringsrådgivningen, portföljförvaltningen och handelsfunktionerna till dess koncernbolag.

Detta dokument utgör Fisher Investments Europes allmänna uppfattningar och ska inte betraktas som personlig investeringsrådgivning, skatterådgivning eller en återspegling av kundernas resultat. Det finns inga garantier för att Fisher Investments Europe ska fortsätta ha dessa uppfattningar, och de kan komma att ändras när som helst baserat på nya uppgifter, analyser eller överväganden. Ingenting häri är avsett att utgöra en rekommendation eller marknadsprognos. Avsikten är snarare att tydliggöra en poäng. Nuvarande och framtida marknader kan skilja sig avsevärt från de som beskrivs häri. Dessutom ges inga garantier vad gäller tillförlitligheten hos antaganden som görs i materialets illustrationer.

Dela med dig