Fisher Investments Nordens omdöme om utdelningsaktier och diversifiering
Utdelningar är ett sätt som bolag kan använda sina likvida medel på – genom att skicka en del av dem direkt till aktieägarna. I Sverige gör de flesta utdelningsbolag denna utbetalning en gång per år. Men enligt våra efterforskningar är det vanligare med kvartalsvisa utdelningar i resten av världen, och vissa kan ha månatliga eller halvårliga utdelningar. Men utdelningar är inte extra pengar. De dras direkt från bolagets värde – det vill säga att när aktieägarna får en kontantutdelning sjunker aktiekursen med samma summa.Med andra ord är utdelningar en delvis återbetalning av investeringen, inte en avkastning från investeringen.Enligt Fisher Investments Nordens erfarenhet är detta en viktig skillnad från hur obligationsränta fungerar.
Det är även värt att notera att utdelningar inte är garanterade för al framtid. Även bolag som har betalat utdelning regelbundet i flera år kan när som helst sänka eller slopa utdelningen. Ett bolag kan till exempel minska utdelningen för att i stället återinvestera pengarna i ett långsiktigt projekt, eller för att ha mer pengar i kassan för att kunna hantera en utmanande ekonomisk miljö.
Aktier med hög utdelning tenderar också att vara koncentrerade till vissa delar av marknaden. Enligt Fisher Investments Nordens omdöme om marknadshistoriken har dessa bolag vanligtvis cykliska vinster (som stiger och sjunker med konjunkturcykeln), högre skuldsättning och lägre värderingar (t.ex. P/E-tal). Det innebär att de vanligtvis förlitar sig på stigande konjunkturcykler för tillväxt – inte på investeringar i den egna verksamheten – och föredrar en kapitalstruktur med låg kassa och hög skuldsättning.
Våra analyser visar att bolag med dessa egenskaper ofta förekommer i värdeorienterade sektorer, som fastigheter, allmännyttan, energi, dagligvaror, och finans.[i] Detta framgår av figur 1, där sektorerna inom indexet MSCI World rangordnas efter direktavkastning.
Figur 1: Globala aktiesektorer rankade efter direktavkastning
Källa: FactSet, per 2025-03-17.
Så om man fokuserar på en viss sektor baserat på dess direktavkastning kan det i praktiken leda till att portföljen är koncentrerad till relativt små delar av den totala globala marknaden. Energisektorn har till exempel den högsta direktavkastningen, men utgör bara 3,9 procent av börsvärdet på indexet MSCI World.[ii] Å andra sidan har informationstekniksektorn den lägsta direktavkastningen, men är ändå den överlägset största sektorn sett till börsvärde (24,3 procent).[iii] Om man fokuserar på utdelningsaktier kan det leda till att man går miste om möjligheter på stora delar av den globala aktiemarknaden.
Man kan ju använda ett jämförelseindex – ett index eller en kombination av index som fungerar som en ritning för portföljkonstruktionen – som hjälp till, till exempel indexet MSCI World High Dividend. Detta globala index lyfter fram aktier med högre direktavkastning och kvalitetsegenskaper än genomsnittliga avkastningsaktier.[iv] Men det har också en viss obalans relativt den globala marknaden som helhet, som man måste tänka på. Bland indexets största sektorsvikter återfinns klassiska värdeorienterade områden som dagligvaror (18,4 procent) och finans (13,6 procent).[v] Samtidigt är exponeringen mot tillväxtsektorer som informationsteknik (5,9 procent) och kommunikationstjänster (4,2 procent) minimal.[vi] Samma gäller för portföljvikter per land/region, eftersom indexet MSCI World High Dividend har lägre exponering mot USA och mycket högre exponering mot Europa.[vii]
Så investerare som jagar efter höga utdelningar kan dra på sig en del oväntade risker, enligt vår uppfattning. För det första minskas mängden möjligheter, eller deras förmåga att skörda avkastning från många olika delar av marknaden. Ett fokus på utdelning kan leda till att man missar sektorer och regioner som kan ge en avkastning som kan hjälpa många långsiktiga, tillväxtorienterade investerare att nå sina finansiella mål, enligt Fisher Investments Nordens omdöme om marknadshistoriken.
Det minskar även deras förmåga att hantera risker. Enligt Fisher Investments Nordens omdöme om marknadshistoriken tenderar tillväxtaktier och värdeaktier att turas om i ledningen. Det betyder att när tillväxt leder, tenderar värde att släpa efter – och tvärtom. Därför kan en utdelningstung – och därmed värdetung – portfölj halka efter om andra delar av marknaden leder under en längre period.
Det kan ju finnas perioder då det är vettigt att betona bolag med höga utdelningar i portföljerna. Inte på grund av utdelningen i sig, utan för att aktiens sektor, storlek, region och/eller andra bolagsspecifika egenskaper kan ge bolaget goda möjligheter att överprestera. Men att ständigt fokusera på denna snäva kategori har sina nackdelar, anser Fisher Investments Norden.
Följ de senaste marknadsnyheterna och -uppdateringarna från Fisher Investments Norden i Sverige:
Fisher Investments Norden är en handelsbeteckning som används i Sverige av Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, (”Fisher Investments Norden”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, ett privat aktiebolag bildat i Luxemburg, är registrerat tillsammans med dess handelsbeteckning Fisher Investments Europe hos Registre de Commerce et des Sociétés (”RCS”) med nummer B228486. Fisher Investments Europe står under tillsyn av Commission de Surveillance du Secteur Financier (”CSSF”) och har sitt huvudkontor på: K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor, L-1246 Luxemburg. Fisher Investments Europe delegerar delar av den dagliga investeringsrådgivningen, portföljförvaltningen och handelsfunktionerna till dess koncernbolag.
Detta dokument utgör Fisher Investments Europes allmänna uppfattningar och ska inte betraktas som personlig investeringsrådgivning, skatterådgivning eller en återspegling av kundernas resultat. Det finns inga garantier för att Fisher Investments Europe ska fortsätta ha dessa uppfattningar, och de kan komma att ändras när som helst baserat på nya uppgifter, analyser eller överväganden. Ingenting häri är avsett att utgöra en rekommendation eller marknadsprognos. Avsikten är snarare att tydliggöra en poäng. Nuvarande och framtida marknader kan skilja sig avsevärt från de som beskrivs häri. Dessutom ges inga garantier vad gäller tillförlitligheten hos antaganden som görs i materialets illustrationer.
[i] Värdebolag är bolag som handlas till underkurs relativt underliggande verksamhetsmått som försäljning eller intäkter.
[ii] Källa: FactSet, per 2025‑03‑17. Börsvärdet är ett mått på ett bolags storlek och beräknas genom att ta aktiekursen gånger antalet utestående aktier.
[iii] Ibid.
[iv] Källa: MSCI, per 2025‑03‑06.
[v] Ibid.
[vi] Ibid.
[vii] Ibid.