Aktiespararna
Annons

Fisher Investments Nordens omdöme om vad mätningar av sentiment kan berätta för oss i dag

Av Fisher Investments Norden
4 januari 202410 min lästid
Enligt Fisher Investments Nordens omdöme har kapitalmarknaderna tre primära drivkrafter – ekonomi, politik och sentiment. Av dessa tre är investerarsentimentet kanske det som är knepigast att förstå och mäta. Medan politiska och ekonomiska faktorer ofta kan kvantifieras, är sentimentet en utomordentligt nyanserad marknadsdrivkraft, och kan vara mycket svårare att mäta.

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

Även om det inte alltid är intuitivt är det viktigt att förstå och analysera sentimentet. Aktier rör sig på skillnaden mellan förväntningar och verklighet, och därför kan det vara till stor hjälp att förstå var sentimentet ligger just nu – plus de underliggande ekonomiska och politiska faktorerna – när man funderar över åt vilket håll aktier kommer röra sig härnäst. I den här artikeln går Fisher Investments Norden igenom investerarsentimentet, olika sätt att mäta det på, och varför det aktuella investerarsentimentet kan vara en optimistisk signal för investerare.

Investerarsentimentet: Vad är det? Varför är det viktigt? Hur mäter man det?

Investerarsentimentet är, i korthet, hur investerarna känner sig – är de till exempel hoppfulla och tror att börsen ska stiga, eller ser de mer dystert på framtiden? Det är viktigt att förstå hur investerarna känner sig, eftersom det bidrar till att sätta förväntningarna på marknaden. Enligt Fisher Investments Nordens omdöme rör sig marknaden som mest på klyftan mellan dessa förväntningar och verkligheten. När sentimentet är lågt kan det till exempel vara en medvind för marknaden om ekonomiska data – bolagsvinster, försäljning, detaljhandelssiffror, investerarundersökningar o.s.v. – överträffar förväntningarna. Motsatsen kan gälla när ett euforiskt sentiment leder till skyhöga förväntningar. Rapporter som inte uppfyller eller överträffar högt ställda förväntningar kan ha en negativ effekt på marknaden.

Påverkan från andra ekonomiska och politiska drivkrafter är också viktiga att tänka på när man bedömer sentimentet. Geopolitiska händelser, val, nya lagar och mycket annat kan ha en dramatisk inverkan på investerarnas sentiment. Den ekonomiska utvecklingen påverkar också, eftersom investerarna söker efter tecken på vad som komma ska. Dessutom kan media påverka sentimentet genom att till exempel bombardera investerare med allt mer braskande rubriker som kan spä på oro eller trissa upp eufori.

Fisher Investments Norden vet att det är lite vetenskap, lite konst att mäta investerarnas sentiment. Investerarundersökningar, mediabevakning, värderingar, rapporter om konsumenternas förtroende, prognoser från professionella investerare och fondflöden är bara några sätt att mäta sentimentet. Det finns dock ingen enskild, definitiv mätpunkt som ger en heltäckande bild av hur sentimentet ser ut. Därför är det viktigt att bevaka en mängd indikatorer som är kopplade till sentimentet. Det går inte att mäta investerarnas sentiment exakt, men om man kan fastställa ungefär hur sentimentet ligger i förhållande till verkligheten kan man lättare identifiera risker och möjligheter på marknaden.

Marknadssentimentets livscykel

Fisher Investments Norden anser att marknadssentimentets livscykel kan vara ett kraftfullt verktyg när man utvärderar marknaderna. Den ansedda investeraren John Templeton beskrev hur investerarsentimentet brukar utvecklas: ”Tjurmarknader föds ur pessimism, växer med skepticism, mognar med optimism och dör av eufori.” Detta illustreras även i figur 1 nedan.

Figur 1: Marknadssentimentets livscykel enligt Templeton

Om du vill läsa mer om hur aktuella förhållanden påverkar aktiemarknaden och dina investeringar, ladda ner Fisher Investments Nordens senaste aktiemarknadsutsikt och få regelbundna uppdateringar.

Templetons beskrivning av sentimentscykeln är rätt intressant. Ett extremt lågt, pessimistiskt sentiment kan signalera slutet på en björnmarknad och början på en ny tjurmarknad. När börserna bottnade under hösten 2022 nådde sentimentsmätningarna djup som inte skådats sedan den stora finanskrisen 2008–2009. Å andra sidan kan ett euforiskt sentiment signalera en potentiell börstopp, när investerarna rusar efter spekulativa investeringar i jakt på högre avkastning. Under hösten 2021 såg vi förmodligen en topp i investerarnas sentiment innan börsnedgången som inleddes i början av 2022.

Även om Templetons beskrivning av marknadscykeln stämmer när man ser till de stora dragen går sentimentets utveckling sällan i en prydlig kurva. Sentimentet kan gå upp och ned när investerare smälter nyheter och bedömer farhågor och siffror. Dessutom bör man inte använda sentimentet som en köp- eller säljsignal i sig. Ibland är sentimentet positivt eller negativt av mycket goda skäl. Det bör användas som ett av många mått för att bedöma vilka risker och möjligheter som kan finnas.

Fisher Investments Nordens omdöme om investerarnas sentiment just nu

Enligt Fisher Investments Nordens omdöme ser investerarnas sentiment tämligen skeptiskt ut just nu, och det stämmer in på en tidig tjurmarknad. Hur hamnade vi här?

Investerarnas sentimentet surnade under hela 2022 – och nådde pessimism på nivåer man ofta ser runt slutet av en björnmarknad och början av en ny tjurmarknad. Det verkade tina upp i början av 2023, men när några regionala banker i USA kollapsade i mars skrämdes investerarna upp igen. Börserna fortsatte stiga tills det kom en sättning i slutet av sommaren, som sammanföll med oro för Kinas ekonomi, långa räntor, USA:s statsbudgetunderskott, oljepriser, strejker, kriget mellan Israel och Hamas med mera.

En välkänd veckovis undersökning av investerarnas sentiment – American Association of Individual Investors sentimentsenkät – visade att bara 24 procent av investerarna var optimistiska i början av november 2023. Det var en nedgång från en topp på cirka 50 procent tidigare under året.[i] Enligt Fisher Investments Nordens omdöme kan ett sänkt sentiment vara en positiv indikator för börsen framöver.

Sentimentet: så använder man det som en del av en heltäckande marknadsanalys

Som sagt anser Fisher Investments Norden att det är viktigt att utvärdera drivkrafterna för sentimentet noga när man tar fram en marknadsprognos och investeringsstrategi. Använd sentimentet som en mätare, och fundera på vad det kan betyda för framtida förväntningar. Väg sedan in vad du tror kommer hända baserat på marknadsfundamenta. En kombinerad analys av sentimentsbaserade, ekonomiska och politiska marknadsdrivkrafter är avgörande för att lägga upp en heltäckande och välgrundad investeringsstrategi.

Enligt Fisher Investments Nordens omdöme kan eufori eller pessimism leda till att man fattar beslut som kan äventyra ens förmåga att uppnå sina långsiktiga investeringsmål. När man analyserar sentimentet bör man enligt oss vänta med att göra genomgripande portföljförändringar tills man anser att förväntningarna har blivit för höga i förhållande till verkligheten. För långsiktiga investerare spelar tiden på marknaden en mycket viktigare roll än att försöka pricka in rätt tid på marknaden. Med andra ord anser Fisher Investments Norden att de flesta långsiktiga investerare gör bättre i att härda ut genom kortsiktig börsvolatilitet för att maximera sina chanser att nå sina långsiktiga investeringsmål.

Vissa investerare har funnit att en professionell kapitalförvaltare ger dem det stöd och den disciplin som krävs när sentimentet blir extremt. Oavsett om du använder en rådgivare eller ej föreslår Fisher Investments Norden att du tittar närmare på sentimentet och hur det kan påverka förväntningarna när du analyserar marknaderna.

Följ de senaste marknadsnyheterna och -uppdateringarna från Fisher Investments Norden i Sverige:


Fisher Investments Norden är en handelsbeteckning som används i Sverige av Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, (”Fisher Investments Norden”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, ett privat aktiebolag bildat i Luxemburg, är registrerat tillsammans med dess handelsbeteckning Fisher Investments Europe hos Registre de Commerce et des Sociétés (”RCS”) med nummer B228486. Fisher Investments Europe står under tillsyn av Commission de Surveillance du Secteur Financier (”CSSF”) och har sitt huvudkontor på: K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Third Floor, L-1246 Luxemburg. Fisher Investments Europe delegerar delar av den dagliga investeringsrådgivningen, portföljförvaltningen och handelsfunktionerna till dess koncernbolag.

Detta dokument utgör Fisher Investments Europes allmänna uppfattningar och ska inte betraktas som personlig investeringsrådgivning, skatterådgivning eller en återspegling av kundernas resultat. Det finns inga garantier för att Fisher Investments Europe ska fortsätta ha dessa uppfattningar, och de kan komma att ändras när som helst baserat på nya uppgifter, analyser eller överväganden. Ingenting häri är avsett att utgöra en rekommendation eller marknadsprognos. Avsikten är snarare att tydliggöra en poäng. Nuvarande och framtida marknader kan skilja sig avsevärt från de som beskrivs häri. Dessutom ges inga garantier vad gäller tillförlitligheten hos antaganden som görs i materialets illustrationer.


[i] Källa: FactSet, per 2023‑11‑10. American Association of Individual Investors’ sentimentsenkät, procent optimistiska, veckovis, 1988‑01‑01 till 2023‑11‑03.

Dela med dig