Aktiespararna

Fler aktivistkampanjer väntas i Europa

Av Finwire/Redaktionen
9 januari 20241 min lästid
Majoriteten av de europeiska bolagen tror på fler och djärvare kampanjer från aktivistinvesterare under de kommande tolv månaderna, visar en undersökning från advokatfirman Skadden Arps.

60% av bolagen tror att aktivismen kommer att öka, efter att 2023 varit ett rekordår med totalt 69 kampanjer. Fjolåret innebar samtidigt en ökning på 15% från 2022, vilket också var ett rekordår, skriver Reuters med hänvisning till data från investmentbanken Lazard.

Kampanjerna är som mest riktade mot brittiska bolag, men i fjol noterades också en markant ökning mot tyska bolag. Andelen kampanjer mot tyska bolag stod för 20% av samtliga, att jämföra med 8% under 2022.

Darren Novak, som jobbar med aktieägarengagemang och M&A på JP Morgan, säger till Reuters att många fonder startas med fokus på att ta sig an medelstora europeiska bolag.

“Vi ser också att fler institutionella investerare använder traditionella aktivisters verktyg för att få till stånd förändringar i företag, t.ex. genom att föreslå strategiska översyner och till och med styrelsenomineringar”, säger Novak.

Marknadsnyheter

Dela med dig