Aktiespararna

Flera aktörer sänker bolåneräntorna

Av Elin Hanspers
7 december 20232 min lästid
Danske Bank och Skandia följer i SBAB:s och Landshypoteks fotspår och sänker nu bolåneräntorna.

Under torsdagen meddelade såväl Danske Bank som Skandia att de sänker sina bolåneräntor.

Danske Bank sänker sina bolåneräntor i Sverige för samtliga bindningstider. Anledningen till sänkningen är förändrade marknadsräntor, enligt pressmeddelandet. Räntorna sänks med mellan -0,05 och -0,30 procentenheter.

Skandia å sin sida sänker sina listräntor för bolån med bundna löptider på 1-5 år, enligt ett pressmeddelande. Revideringarna är inom storleken -0,20 till -0,30 procentenheter.

Flera sänkningar den senaste veckan

Under onsdagen meddelade även Landshypotek Bank att man sänker flera bolåneräntor. Sänkningen gäller lån med bindningstid 1-10 år som sänks med mellan 0,25-0,4 procentenheter. Det är tredje gången på mindre än en månad som Landshypotek sänker bolåneräntorna.

Även Landshypotek pekar på den förändrade räntemarknaden som bakomliggande orsak.

”Vi fortsätter att se en mer stabil räntemarknad med lägre upplåningskostnader och kan därför fortsätta att sänka våra bolåneräntor”, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank, i en kommentar.

I fredags meddelade också statliga bolånejätten SBAB att man sänker samtliga bolåneräntor

Listräntorna för bolån sänks med 0,10-0,15 procentenheter och avser samtliga bindningstider från 3 månader upp till 10 års tid.

Förändringarna sker främst på grund av sjunkande marknadsräntor, lägre upplåningskostnader och konkurrenssituationen på marknaden.

”När marknadsräntorna sjunker innebär det lägre upplåningskostnader för oss, då är det också rimligt att våra kunder får del av kakan genom lägre priser på sina bolån”, säger Mikael Inglander, vd på SBAB, i ett pressmeddelande.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.



Dela med dig