Aktiespararna

Flera överens: Bra köpläge i aktien efter senaste tidens tapp

Av Eric Emanuelsson
27 juli 20234 min lästid
Från vänster: Fraser Perring, frontfigur för blankarfirman Viceroy och Hexagons vd Paolo Guglielmini.  .
De svenska storbankerna ser köpläge i Hexagon efter att aktien backat de senaste veckorna och framförallt efter onsdagens Q2-rapport. Ålandsbanken skickar också en syrlig passning till blankarfirman Viceroy, som släppt en rapport om mätteknikbolaget med diverse anklagelser - anklagelser som kraftigt tillbakavisats av Hexagons vd. "Vi har en positiv syn på aktien – bortse från det kortsiktiga brus som skapats genom en illa hopkommen ”blankarrapport” och fokusera istället på fundamenta", skriver Ålandsbanken.

Flera av storbankerna ser nu köpläge i Hexagon - ett bolag som föll efter sin Q2-rapport och som även tappat senaste veckorna på grund av en rapport från blankarfirman Viceroy.

Hexagon rasade över 10% under onsdagen efter sin Q2-rapport.

Både Swedbank och Ålandsbanken var nöjda med rapporten, men det var inget som marknaden lyssnade på.

Under torsdagen har både DNB och Handelsbanken höjt sina rekommendationer från behåll till köp – vilket verkar ha stoppat fallet i aktien.

Det har dock blåst lite runt Hexagon den senaste tiden.

Hexagons vd tillbakavisar anklagelserna

Det var för en vecka sedan som blankarfirman Viceroy publicerade en rapport om mätteknikbolaget där man bland annat kritiserade bolagsstyrningen och rapporteringsmetoden.

Aktien föll efter rapporten – ett fall som blev kraftigare efter Hexagons Q2-rapport under onsdagen.

Under gårdagen valde Hexagons vd Paolo Guglielmini att svara på kritiken från Viceroy i en intervju med Dagens industri. (https://www.di.se/nyheter/hexagons-vd-slar-tillbaka-mot-blankarna-haller-genomgaende-inte-med/)

Viceroy menade i sin kritik att Hexagon valt att rapportera omsättning hos förvärvade bolag som organiskt, i syfte att få siffrorna att verka bättre än vad de var.

Guglielminis svar på det var kort och gott: ”Absolut inte”.

I ställer sa Hexagons vd att siffrorna rapporterats enligt praxis, nämligen att tillväxt i förvärvade bolag rapporteras som organisk först efter 12 månader.

Flera banker ser nu köpläge

Handelsbanken, som i en ny analys under torsdagen konstaterar att Q2-rapporten var solid, tar också upp Viceroys rapport.

”Den nye vd:n sade även att Hexagon kraftfullt tillbakavisar den rapport som en blankarfirma publicerat mot Hexagon, inklusive anklagelserna om felaktigt rapporterad organisk tillväxt. Bolaget kommer att släppa ett mer fullödigt svar inom några dagar, vilket vi tror kan bidra till att neutralisera blankarrapporten”, skriver banken.

Handelsbanken tror, givet den positiva marknadsefterfrågan i USA och EU, att Hexagon kommer att ”bevisa sin motståndskraft vid ett mattat konjunkturläge framöver”.

Aktien har tappat cirka 16% den senaste månaden, vilket enligt Handelsbanken har resulterat i ett attraktivt ingångsläge i aktien och med en bra avkastningspotential till bankens riktkurs på 150 kronor på tre års sikt.

I dag kostar en aktie runt 104 kronor, vilket ger en uppsida på cirka 44%.

DNB valde också att höja sin rekommendation från behåll till köp under torsdagen, med en riktkurs på 135 kronor.

SEB sänker sin riktkurs från 145 till 135 kronor, men upprepar köp.

Kepler Cheuvreux sänker också sin riktkurs från 150 till 140 kronor, men upprepar köp.

Carnegie sänker riktkursen från 140 till 120 kronor, och upprepar behåll.

Ålandsbankens råd: Fokusera på fundamenta

Ålandsbanken har också kommit ut med en ny analys efter Hexagons Q2-rapport.

Banken skriver att rapporten var i linje med förväntningarna, och att de bara har gjort små förändringar av vinstprognoserna efter rapporten.

Ålandsbanken skriver vidare att Hexagon i dag värderas cirka 30% lägre än sitt historiska genomsnitt och att bankens värderingsmodell indikerar ett långsiktigt värde på drygt 140 kronor per aktie.

Man avslutar sin analys med att skicka en syrlig passning till Viceroy och deras rapport.

”Vi har en positiv syn på aktien – bortse från det kortsiktiga brus som skapats av en illa hopkommen ”blankarrapport” och fokusera istället på fundamenta”, skriver Ålandsbanken.

HexagonMedia och analyshusAktietips

Dela med dig