Aktiespararna

Fokus på Magnificent 7 inför USA-rapporterna

Av Jan Lindroth
12 april 20243 min lästid
De magnifika sju består av techjättarna Amazon, Apple, Alphabet (Google), Meta, Microsoft, Nvidia och Tesla.
(Nästan) allt handlar om de stora tech-bolagen inför rapportsäsongen i USA. Där har analytiker höjt sina vinstprognoser medan de sänkts för övriga bolag.

De stora tech-bolagen i USA har länge dominerat marknaden och marknadssentimentet. Det lär upprepas för Q1-rapporterna i år där "de magnifika sju", eller ”Magnificent 7” väntas dra ifrån ytterligare. Enligt storbanken UBS väntas Apple, Alphabet, Amazon, Microsoft, Meta och Nvidia i snitt öka sin vinst per aktie med 42% första kvartalet. Blandar man även in Tesla blir snittet 33%. Det är visserligen mindre än den ökning på i sitt 68% som nåddes sista kvartalet förra året men skyhögt över andra bolag. För S&P500 utan de sju stora tech-bolagen väntas vinsten per aktie i snitt falla omkring 3,5%.

Dessutom har förväntningarna på Q1 för de sex bolagen justerats upp 6% under det första kvartalet medan de har justerats ned 5% för de övriga bolagen i S&P500. Även för övriga techbolag har estimaten justerats ned för Q1.

Så kontrasten mellan de sju stora och resten blir bara större med tiden och AI kommer fortsätta driva på framför allt aktier som är inblandade i den snabba utbyggnaden av datacenter. Men även Microsoft, Alphabet och Meta pekas ut som fortsatta AI-vinnare.

Stora skillnader mellan Nvidia och Tesla

Det råder knappast någon kris bland de magnifika sju men skillnaderna ökar mellan de olika aktierna. Det syns till exempel i de förväntade vinstökningarna för första kvartalet. Ensam uppe bland molnen flyger Nvidia med en väntad vinstökning/aktie på 488%. Sedan kommer Amazon med 135%, Meta med 59% och Alphabet med 22%. Både Apple och Tesla förväntas minska vinsten per aktie ett par procent.

Att Apple och Tesla alltmer skiljer sig från resten på grund av lägre tillväxt och lönsamhet visar sig också i utvecklingen för aktierna. Hittills i år har de stora tech-aktierna fortsatt gå bra utom Apple och Tesla som tappat 12 respektive 33% på börsen i år. I andra ändan har Nvidia stigit 76% och Meta 47%.

Rapporterna lär skärskådas för att hitta tecken på om Apple tappar ytterligare mark och hur det går för AI-satsningarna över lag.

Positiva överraskningar lär sätta ytterligare fart på aktierna och debatten om en bubbla verkar till stor del vara över. Värderingarna i dagsläget för merparten av de sju är inte särskilt utmanande med Tesla undantaget. De är långt under de värderingar som rådde för liknande bolag under milleniebubblan.

Först ut att rapportera är Microsoft, Meta, Alphabet och Tesla som alla kommer den den 23 april. Sedan följer Amazon 25 april, Apple 2 maj och Nvidia den 22 maj.

LÄS MER: Förvaltaren: Ser en större risk i Nvidia än i Microsoft

LÄS MER: Analytikern: Här är bästa aktiecasen inom it och tech


Marknadsanalyser

Dela med dig