Fokus på rapporter
Allmän reflektion
Det råder aprilväder i naturen – och på börsen.
Utan förvarning har soliga vårdagar hastigt skiftat till snö och kyla.
Stockholmsbörsen har haft några tunga handelsdagar den gånga veckan. På indexnivå, noteras fall på mellan 1,00 och 2,50 procent. Enskilda aktier har drabbats hårdare.
Kort sammanfattat, både ger och tar rapportsäsongen. Av flertalet kursreaktioner att döma, har den inofficiella förväntansbilden varit högre än den officiella.
Solida rapportleveranser har mötts med sura reaktioner i flera bolag. Exempel på det finns både i portföljen och i större pjäser som Sandvik och Handelsbanken.
På kort sikt rör det sig om psykologi och trading. Efter ett exceptionellt starkt första kvartal på börsen dansar många investerare nära utgången. Vinsthemtagningar och ”sell on the news”-fenomen, som vi lyfte förra veckan, ser ut att bli något av en trend.
Lyfter man blicken längre än en vecka eller två, uppstår intressanta köplägen i rapporttider. Det är förvisso mycket att läsa och tar ett tag innan kurserna hinner sätta sig, men den som orkar göra hemläxan och plöja igenom bolagens kvartalsrapporter kan göra bra affärer.
Kvartalsrapporter
Ett steg framåt, två steg bakåt.
Lite så har känslan varit den gångna veckan i Korta Portföljen.
Trots bra kvartalssiffror har ett par innehav åkt på en oväntad kursturbulens. Det rör sig främst om nyckelinnehav som AQ Group och Avanza.
AQ Group
I AQ:s fall kom verkstadsbolaget med en odramatisk och bra rapport. Försäljningen står fortfarande och stampar efter pandemin, även om det cykliska uppsvinget är på väg.
Desto mer sker på kostnadssidan. Tack vare god kostnadskontroll levererade bolaget på totalen en bra vinsttillväxt, där vinsten per aktie avancerade med 43 procent mot Q1 2020.
AQ-caset bygger självklart på volymtillväxt, men det är långtifrån någon katastrof i dagsläget. Med en global tillväxt som, enligt IMF, väntas uppgå till 5,5 procent i år och lika mycket nästa år, finns goda förutsättningar för AQ att få igång den organiska försäljningsmaskinen igen.
Till det kommer marginalförstärkningar och förvärv. Bolagets finanser är i toppskick och den starka balansräkningen, med nära 600 miljoner i kassan, ger anledning till optimism.
Bolaget har redan aviserat förvärvet av Schaffners Power Magnetics-division, vilket adderar cirka 400 miljoner i årlig försäljning. För detta förvärv betalar bolaget runt 200 miljoner.
Fler förvärv är sannolikt på gång under ledning av den nya och duktiga vd:n James Ahrgren.
Kombinationen av ett cykliskt uppsving i världskonjunkturen pådriven av stimulanser och en massiv grön omställning, en organisk ”ketchupeffekt” i försäljningstermer, en låg värdering och fler prisvärda förvärv gör AQ Group till ett av börsens mest attraktiva industribolag.
Korta Portföljens investeringstes har bekräftats ännu en gång efter kvartalsrapporten. Trenden är intakt och riktkursen höjs från 365 till 400 kronor.
Avanza
I linje med den omvända vinstvarningen för två veckor sedan kom nätbanken Avanza med exceptionellt starka siffror för årets första kvartal.
Alla pilar pekar uppåt. Kundintag, intäkter, resultat och nettoinflöde. Den enda pilen som inte gör det är - i dagsläget - aktiekursen.
Här är det tålamod som gäller.
Sin vana trogen förväntas uppgångsspåret återupptas inom kort för nätbanken. Korta Portföljen tror fortsatt på Avanza.
För den som vågar räkna på Q2, Q3 och Q4, är inte värderingen utmanande givet bolagets höga kvalitet.
Riktkursen höjs från 310 till 335 kronor.
GHP Specialty Care
Till slut lossnade det.
Trots pandemin kom vårdbolaget GHP med en genomstark rapport.
Affärsområde Norden övertygar och uppvisar likt förväntan solida tillväxttal. Samtidigt råder fortsatt osäkerhet i det internationella benet, vilket förklaras av en ny motpart i regionen och att förhandlingarna drar ut på tiden.
Bolaget räknar emellertid med att ett nytt kontrakt snart är på plats. Det, i sin tur, skingrar osäkerheten och skiftar fokus till det väsentliga i GHP-caset: den växande vårdsskulden.
Behovet av högkvalitativ och specialiserad sjukvård är större än någonsin tidigare. Vårdköerna byggs på i pandemins spår och läget är mycket ansträngt på sina håll. Vårdskulden resulterar i ett patientlidande som skyndsamt behöver adresseras.
Problembilden finns såväl i Sverige som i övriga Norden och övriga delar av världen.
GHP erbjuder en förstklassig exponering mot den ”vårdboom” som med största sannolikhet väntar när vaccinationskampanjen är avklarad i Norden. Till skillnad från många andra tillväxtföretag i hälsovårdssektorn är inte prislappen utmanande hög. Tvärtom, går det att räkna hem GHP med förhållandevis försiktiga antaganden.
Korta Portföljen behåller aktien och höjer riktkursen till 35 från tidigare 30 kronor.
Smått och gott
Bland övriga händelser kan utdelningen från norska Orkla nämnas. Dagligvarujätten står stabilt och rullar vidare med en spännande förvärvsoffensiv. För portföljens del innebär utdelningen på 2,75 kronor per aktie ett trevligt tillskott på några tusenlappar.
Portföljbolagen Brdr. Hartmann har på senare tid rusat på Köpenhamnsbörsen. Fler och fler får upp ögonen för det prisvärda, danska kvalitetsbolaget.
För er som missade EFN Marknad för två veckor sedan, kan ni se avsnittet nedan. Undertecknad diskuterar portföljbolagen Fagerhult, Brdr. Hartmann och Orkla och varför aktierna är intressanta. Från cirka 14 minuter in i programmet.
Med det sagt, görs inga förändringar - annat än riktkurser - i portföljen denna vecka.
Om Korta Portföljen
Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark.
Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall.
All handel sker på egen risk. Gör alltid din egen analys innan köp- respektive säljbeslut fattas.
Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikern får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen.
Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.
Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här