Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-02-07

Fokus på vinsthemtagning

wysiwyg_image

Missade du förra veckans inlägg "Portföljen surfar på rapportvågen"? Läs det här 

Allmän reflektion

Blå himmel och vind i seglen.

Nja, inte riktigt - i Stockholm har temperaturen pendlat mellan tvåsiffriga minustecken till dagar med enstaka plusgrader. Befolkningen halkar runt på gator och torg, medan stora störningar präglar kollektivtrafiken. Samtidigt faller den svenska kronan som en sten, utan att någon pratar om det.

Allt är med andra ord som vanligt.

Momentum uppåt

På börsen är det positiva tongångar efter boksluten. Aktiemarknaden har utvecklats på ett fantastiskt sätt under januari med största uppgången för amerikanska börsindexet S&P 500 sedan 1987.

Även Korta Portföljen har utvecklats väl, framförallt med tanke på den ”vilande delen” vi har haft med en kassaposition på omkring 20 procent. Innehav som Wihlborgs, Loomis, SCA, Lundin Petroleum och Sportamore har gått oerhört starkt och förklarar den överavkastning på dryga 1 procent som vi lyckades leverera gentemot SIXRX under januari månad.

En bra start på året

Även om den amerikanska centralbankens U-sväng vad gäller penningpolitiken, tillsammans med en rapportperiod som överlag har slagit de lågt ställda förväntningarna, bidragit till ökad riskaptit på marknaden igen är vi alltjämt bekymrade över makrobilden. En bild som inte alls rimmar med den kraftiga börsuppgång vi sett. Värderingarna hade visserligen kommit ned ordentligt på sina håll men med en tvåsiffrig uppstuds i ryggen har vi svårt att fortsätta kunna kalla börsen för ”billig”.

Amerikansk statistik har visserligen varit lite bättre på slutet men tittar vi i såväl Sverige, Europa och Kina ser det fortsatt väldigt dystert ut. Och orosmolnen kring handelskrig och Brexit ligger kvar.

Vi ser en risk att när rapportperioden väl är till ända och marknadens fokus återgår till makroekonomisk statistikskörd och politik, så kommer riskaptiten på börsen åter att minska.

I en sådan miljö vill vi inte vara fullexponerade mot aktiemarknaden. Istället gillar vi att ha ett ökat manöverutrymme som en större kassa möjliggör.

Nu över till portföljen, där vi denna vecka väljer att avyttra tre innehav:

Lundin Petroleum

Vi avyttrar hela innehavet i Lundin Petroleum efter en ordentlig upprekyl efter den kraftiga nedgång vi såg i december och målkursen på 295 kronor har nu infriats. Risk/reward känns begränsad i det kortare perspektivet och vi väljer att låsa in lite vinst.

Försäljningen görs till volymvägda snittpriset 299,4 och avkastningen summeras till 11,3 procent.

wysiwyg_image

Kursgraf för Lundin Petroleum knappt ett år tillbaka.

Loomis

Hela innehavet i Loomis säljs också av, strax under vår riktkurs på 340 kronor. Aktien har varit portföljen trogen under en lång tid men vi väljer nu att stänga positionen då vi, precis som i oljebolaget Lundin Petroleums fall, ser begränsad uppsida efter senaste tidens uppställ.

Försäljningen görs till volymvägda snittpriset 333,2 och avkastningen summeras till 15,3 procent.

Volvo

Rapporten för det fjärde kvartalet bjöd på starka siffror samt en stor extrautdelning men framåtblickande såg det inte lika roligt ut (fallande orderingången) och givet den dystra makrobild vi har, tillsammans med att aktiekursen trampar vatten, ser vi ingen anledning att äga Volvo-aktien för tillfället.

Försäljningen görs till volymvägda snittpriset 132,5 och avkastningen summeras till -0,4 procent.

Vi noterar…

Nykomlingen i portföljen, nischbanken TF Bank, kom idag med sitt bokslut.

Som väntat var det en stabil läsning med tillväxt i såväl låneboken som på intäkts- och resultatsidan.

Kreditriskerna är under kontroll och bolaget växer balanserat med en stigande inlåning från allmänheten.

Utsikterna inför 2019 är svårare att sia om, men vårt huvudscenario är att banken fortsätter på den inslagna vägen. Aktien värderas alltjämt försiktigt av marknaden och behålls tills vidare.

Portföljen ser nu ut enligt följande:

wysiwyg_image

Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.