Aktiespararna

Fokusera mest på bolagen - inte alla makronyheter

Av Cristofer Andersson
8 januari 20247 min lästid
Cristofer Andersson är analytiker på Aktiespararna.
Under slutet av 2023 och nu, i början av 2024, har flera analytiker, experter med flera uttalat sig om 2024 och vad de ser bli ett bra börsår. Kanske får de rätt, men såväl erfarenhet som historisk data visar att det är klokt att mer fokusera på alla hinder samt utmaningar som är föreliggande än de solstrålar som skiner, för de finns och i värsta fall kan de få en märkbar påverkan på börsen.

Peter Lynch, som mellan 1977-1990 levererade ett CAGR om 29,3 % för Magellan Fonder, har sagt att ”If you spend 14 minutes on Economics, you have wasted 12 minutes of it” och samma meningslydelser står att finna hos flera andra ansedda och duktiga investerare, såsom Howard Marks och den framlidna Charlie Munger.

Det bör dock nyanseras vad och hur de menar, för när till exempel Berkshires årsbrev och alla konferenssamtal studeras framkommer att Buffett och Munger inte försöker att förutspå makro, eller baserar hela sitt investeringsbeslut på det. Emellertid tar de hänsyn till hur nuvarande status både är och ser ut att utvecklas. Sagt med andra ord investerar de inte i bygg- och entreprenadsektorn på dess peaknivåer i slutet av en konjunkturcykel givet att de inte ser något specifikt som inga andra ser.

2024 – valår

Tillhörande valperioder är att såväl guld som gröna skogar utlovas från alla deltagande parter. Detta betyder ofta att under valperioder målas vissa sektorer ut som vinnare respektive förlorare i ett visst ekonomiskt program, såsom hur Trump vid hans första valår ville stärka all inhemsk produktion, konsumtion samt sänka bolagsskatterna. Allt detta gav skjuts till börsen, som steg samma dag som han tillträdde och när hans ämbetsperiod var över hade DJ USA stigit med cirka 100 % - dock också påverkat av den kraftiga uppgången efter Corona.

Under 2024 kommer flera val att genomföras, där det amerikanska, den 5 november, är ett av dem. Just nu talar mycket för att det blir en ny omgång mellan Biden och Trump och den senare spås han ha en reell chans till en ny ämbetsperiod. Vad kommer han att lansera för valpolitik och hur kommer Biden och demokraterna att möta detta? Därtill spökar ständigt det amerikanska budgetunderskottet – när kommer den sista droppen att få bägarens att svämma över?

Senare i vår, under månadsskiftet april/maj, sker även ett nyval i Indien. Här kampanjar nuvarande premiärminister Modi för sin tredje ämbetsperiod. Modi har under sina år som premiärminister stärkt Indiens BNP och även infört program som har stöttat medelklassen. Sistnämnda spås bli en än mer viktig roll för den globala ekonomin, såsom den kinesiska var i början av 2000-talet och under stora delar av 2010-talet. Skulle det bli en ny vinst för Modi bedöms det vara fortsatt gynnande för landets export och medelklass.

Dock finns också en risk med Indiens relation till Ryssland och vilken påverkan detta kan ha för landet. Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Indien tillsammans med Kina varit den största köparen av rysk olja. Hur kommer väst att förhålla sig till detta?

Det har länge tvistats om när nästa val i Storbritannien ska ske. Enligt lag är sista möjliga valdag den 28 januari 2025, men förra veckan kommunicerade premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Mansfield att han ”… utgår från att vi kommer att ha allmänna val under andra halvåret i år.”

Slutligen sker ett nyval i Ryssland den 15-17 mars, där Putin beräknas vinna. Sannolikheten för något annat bedöms som mycket låg, då han mer eller mindre kontrollerar alla medier och styr med en järnhand.

Fortsätta spänningar i världen

Kriget i Ukraina fortsätter att skörda offer och någon snar lösning går inte att se. Så länge kriget håller på kommer det ha en påverkan på världen och all global ekonomisk aktivitet. Därtill ökar spänningarna i det Sydkinesiska Havet, där Kina fortsätter hävda sin rätt över Taiwan. Västvärlden i allmänhet, men USA i synnerhet ser faror med detta och patrullerar just nu i området.

Förutom alla mänskliga faktorer och eventuellt lidande är fokus att hindra Kina från att få en makt över all viktig halvledarproduktion – chip som är essentiella i dagens uppkopplande värld. Detta är en av anledningarna till Bidens Inflation Reducition Act, som syftar till att flytta hem så mycket produktion som möjligt. Just nu sker en majoritet av världens produktion just på den lilla ön i det Sydkinesiska havet.

Kinas aktioner kan också ses i ljuset av den viktiga neongasen, som är en viktig komponent för halvledarproduktion. Världens största fyndigheter av gasen finns i Ryssland, Ukraina och områdena däromkring. Addera till detta Kinas och Rysslands nära relation så finns en klarare bild över varför västvärlden och USA agerar som de gör.

Räntor

Konsensus är att världens räntor har toppat och att vi under 2024 kommer att få se flera sänkningar såväl i USA som i Europa. Emellertid är det först nu som effekterna av alla höjningar ger fullt utslag på hushållen. Således finns underlag som gör gällande att en stark(are) konsument inte står att finna, i alla fall inte förrän under H2 2024. Fortsättningsvis måste risken för att marknadens prognoser om sänkningarna inte går enligt beräkningarna.

Vad som även kan ställa till det i USA är att en majoritet av hushållen snart har gröpt ur sina spargrisar, vilka kom att fyllas under corona och de helikopterpengar som staten skickade ut. Dessa har till mångt och mycket burit den viktiga amerikanska konsumtionen och ekonomin sedan dess, men kommer ej klara av det något mer.

Hushållen i både USA och Europa gläds såklart åt nuvarande räntenarrativ, men det måste också till en reell händelse för att de ska bli mer frikostiga och därmed våga släppa på den hårt bevakade och kontrollerade plånboken. Såväl fastighetssektorn som den för konsumtion i dess allmänhet kommer märka av detta.

Läs och följ, men ha fokus där fokus skall vara

Det finns mycket som kan ställa till det för börsen och det har det alltid samt kommer alltid göra. Det är viktigt att inte låta sig ryckas med i varken ett pessimistiskt eller optimistiskt narrativ, utan fokus ska vara på bolagen, dess rapporter och övrig kommunikation.

Läs makronyheter och ta med dem i dina investeringar, men lär av de visa och erfarna – ge dem enbart en liten del av hela investeringsbeslutet.

LÄS MER: Korta portföljen: Vi köper tillväxtraketen

LÄS MER: Aktiechefen: Tre aktier som tar revansch i år


Förklarande artiklar

Dela med dig