Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-04-27

Folkaktien SBB överraskade positivt

wysiwyg_image

Fastighetsbolaget och småspararfavoriten, SBB, presenterade under morgonen sina siffor för det första kvartalet. Trots mycket starka siffror så var börsens inledande mottagande kyligt.

SBB som i första hand förvaltar så kallade samhällsfastigheter med långa kontrakt och därutöver äger en del hyresrätter, borde kunna visa på en stabil verksamhet. Under de senaste åren så har deras börskurs däremot varit allt annat än stabil.

Först rusade aktiekursen från drygt 15 kronor under första pandemifasen 2020 till att notera 68 kronor, det motsvarar en uppgång på 350 procent under 1,5 år. Därefter har utvecklingen varit tyngre och idag noterar aktien 31 kronor eller en nedgång på 55 procent. Underliggande verksamhet utvecklades dock starkare i kvartalet. Förvaltningsresultatet med bortjusterade värdeförändringar och skatt i JV-bolag ökade med hela 135 procent i jämförelse med Q1 2021.

Fokus på att sänka risken framöver

SBB skriver i kvartalsrapporten att de förbereder sig för en miljö av högre räntor, att 2022 är ett valår förväntas inte heller öka kommunernas vilja att sälja fastigheter just nu. Därför förbereder sig SBB på ett år som är mer fokuserat på att ta ned risken i sin verksamhet.

Genom att sänka sin belåningsgrad och därav förhoppningsvis nå högre kreditrating så hoppas bolaget på att mildra effekten av högre räntor på bolagets verksamhet. I andra vågskålen så ser bolaget däremot fram emot en miljö av hög inflation då bolagets hyror är indexerade mot KPI.  

I och med kursnedgången under de senaste månaderna så har också värderingen fallit kraftigt. I skrivande stund handlas nu aktien till 9,3 gånger det bakåtblickande förvaltningsresultatet per aktie vilket är en av de lägre värderingarna i sektorn. 

Marknaden förväntar sig därför något lägre tillväxt framöver men med en fortsatt stark stabilitet i förvaltningsresultatet trots den rörig omvärlden. Tillsammans med 200 000 privata aktieägare så fortsätter vi följa kommande kvartalsrapporter med spänning.

wysiwyg_image
Förstora bild

Ett utdrag av relevanta fastighetsnyckeltal för de senaste kvartalen
Bildkälla: SBB

 

/Robert Andersson

Författare Robert Andersson