Aktiespararna

Fonder äger 38% av svenska börsen

Av Elin Hanspers
14 december 20232 min lästid
Fondbolagen äger i snitt 10% av börsbolagen, skriver Fondbolagens förening och hänvisar till statistik från Modular Finance.

Fonder är den vanligaste ägaren på börsen, skriver Fondbolagens förening. 38% av det svenska börsvärdet ägs av fonder. De näst största ägarkategorierna pensions- och försäkringsbolag, riskkapitalbolag och privatpersoner äger vardera 9% av börsvärdet.

Utländska fonder äger 27% och svenska 11% av börsvärdet.

Ur ett bolagsperspektiv har fonder i genomsnitt en oviktad ägarandel på 10,6% i börsbolagen. Här har svenska och utländska fonder nästan lika stor oviktad andel, svenska fonder äger 5,2% och utländska fonder 5,5%.

Fondbolagen aktiva i valberedningar

Fondbolagens förening har även tittat på hur fonderna utövar sitt ägarskap. Enligt statistiken tar fondbolagen, främst de svenska, ett stort ansvar för valberedningsarbetet. De svenska fondbolagen, som äger drygt 5% av bolagen i genomsnitt, har sammanlagt 285 representanter i valberedningar. I de mindre börsbolagen med ett värde på 7,5 till 10 miljarder kronor är 4 av 10 valberedningsrepresentanter från fondbolag.

”Fondbolagen är stora ägare på börsen och de arbetar också aktivt med ägarutövning och påverkansarbete i de bolag de har investerat i. Det arbetet har intensifierats under de senaste åren med ett ökat påverkansarbete för att få börsbolagen att beakta viktiga hållbarhetsfrågor. Vi ser i statistiken att inte minst de svenska fondbolagen har ett stort engagemang i börsbolagens valberedningar”, säger Fredrik Nordström, vd på Fondbolagens förening.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig