Aktiespararna

Fondförvaltarna mer optimistiska om börsen

Av Elin Hanspers
7 december 20233 min lästid
Förvaltarna är överens om en positiv utveckling på Stockholmsbörsen de kommande 1–2 åren.
För femte året i rad har fondförvaltare svarat på frågor om marknadsutsikter och förväntad börsutveckling i Fondbolagens förenings förvaltarbarometer. Förvaltarbarometern ökade från 54,5 till 59,5. Allt över 50 indikerar att fler förvaltare är positiva än negativa.

Förvaltarbarometern visar att 13 av 21 förvaltare har en negativ syn på marknadsutsikterna för ekonomin i dagsläget. 5 förvaltare har en positiv syn på marknadsutsikterna och 3 förvaltare har varken en positiv eller negativ syn.

Vad gäller marknadsutsikterna om ett halvår tror 11 förvaltare att marknadsutsikterna kommer att vara bättre, medan 7 förvaltare tror på en oförändrad marknadsutsikt och 3 förvaltare har en sämre syn.

Större optimism om Stockholmsbörsen

Fondförvaltarna är dock övervägande positiva vad gäller utvecklingen på Stockholmsbörsen det närmaste halvåret. 14 förvaltare har en positiv eller mycket positiv syn på börsens utveckling, medan 5 förvaltare har en negativ syn och 2 förvaltare varken har en positiv eller negativ syn.

Samtidigt är än fler positiva till den förväntade utvecklingen på Stockholmsbörsen på lite längre sikt. 19 av förvaltarna tror på en positiv eller mycket positiv utveckling på ett eller två års sikt medan 2 förvaltare varken har en positiv eller negativ syn.

”Under senare tid har det skett en stor förändring i räntepolicys och marknadssentimentet. Inflationen har kommit ned och räntehöjningarna har stannat av. Amerikanska FED valde att lämna styrräntan oförändrad och efter kommentarer om framtiden förväntas nu i stället räntesänkning framåt våren/sommaren 2024. Ändrat risksentiment och lägre räntor ger stigande börser och Sverige har historiskt haft en god avkastning men där börsutvecklingen i år har varit svag”, säger Cecilia Persson, förvaltare på Enter Fonder.

Sverige mest intressant

Förvaltarna har även fått svara på vilken marknad som är mest intressant, och där toppar Sverige, med överlägset flest röster.

”Sett till index har Stockholmsbörsen klarat sig bra i år, men skrapar man på ytan kan man konstatera att uppgången drivits av ett fåtal storbolagsaktier. Bland alla aktier på Stockholmsbörsen har de flesta faktiskt haft en negativ utveckling i år. Värst har det varit bland bolag med stor skuldsättning och exponering mot svenska konsumenter, vilket oftast är småbolag. Om kommande räntesänkningar får riskviljan att återvända så kommer Stockholmsbörsen och särskilt småbolagsaktierna att stiga mer än andra marknader”, säger Simon Tarvainen, förvaltare på Strand Kapitalförvaltning.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.



Marknadsanalyser

Dela med dig