Aktiespararna

Förklaringen bakom raset hos småspararnas favorit

Av Eric Emanuelsson
30 mars 20235 min lästid
Oron har fått aktien att rasa rejält - analytikern: "Svårt att inte gilla aktien kring dessa nivåer"

Minus 19% på tre månader.

Det är kursraketen Hexatronics facit på börsen just nu.

Anledningen är en oro för finansieringsproblem på fibermarknaden - men är den befogad?

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg ger sin syn på saken.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

En oro har börjat tynga Hexatronic-aktien. Det handlar dels om att det under den senaste tiden dykt upp artiklar i brittisk press om att en del fiberbyggare i Storbritannien har fått problem med finansieringen, mycket på grund av de högre räntorna.

Samma sak gäller i USA.

Allt sammantaget har det spillt över i en oro för Hexatronics tillväxtpotential framåt.

Men bolagets vd, Henrik Larsson Lyon, sa tidigare i veckan i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att han inte har sett av någon försämring i efterfrågan på fibermarknaden.

”Generellt så tror jag att det är en tuffare miljö vad det gäller finansieringsmöjligheter, men vi har inte märkt av någon effekt bland våra kunder”.

Samtidigt finns det väldigt mycket statligt stöd för att finansiera fiberutbyggnaden, vilket borde skingra en del orosmoln kring problemen.

Vd:n känner sig trygg

”Jag känner mig trygg. Med högre räntor och hög inflation så kan det få viss påverkan på fiberoperatörernas finansieringsmöjligheter, men fiberutbyggnaden är så eftersatt i många länder och fiber har blivit en nödvändighet, nästan som el, vilket bäddar för en fortsatt utbyggnad”, sa Henrik Larsson Lyon till Direkt.

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg säger att den negativa utvecklingen i Hexatronic-aktien de senaste dagarna ”förvånar lite”.

”Men det är klart att marknaden snabbt blir nervös när osäkerhet smyger in kring bolagets tillväxtförmåga framåt. Hexatronic klassas ju som ett snabbväxande bolag och har värderats därefter de senaste åren”, säger han.

Carl-Henrik Söderberg berättar att bolaget haft ett p/e på 50 på nästa års förväntade vinst, men att den siffran snabbt kommit ned.

”Ser vi på analytikernas prognoser ligger nu p/e-talet på 16 för 2024 och tar vi hänsyn till skuldsättningen, som inte är speciell hög, får vi en ev/ebit-multipel på 12. Det får anses lågt för ett bolag som förväntas växa såväl övre som understa raden i resultaträkningen med dryga 20 % kommande åren. Och då är inte förvärv 'insmetade' i estimaten”.

Finansiella musklerna finns

Enligt Carl-Henrik Söderberg råder det nu en lägre risk i aktien, när värderingen kommit ned från tidigare höga nivåer. Att nettoskulden dividerat med ebitda ligger på relativt låga 1,5 hintar även om att de finansiella musklerna finns för en fortsatt expansion.

”Men det är klart, visst föreligger risker kring investeringsvilja och finansieringsmöjligheter hos bolagets kunder i rådande klimat med höga räntor och svag konjunktur på ingående. I nuläget är det svårt att veta hur mycket detta kommer att spöka framöver. Det skapar osäkerhet och höjer riskpremien som marknaden sätter på aktien för tillfället”.

Samtidigt påminner Carl-Henrik Söderberg, precis som Hexatronics vd, att just offentlig sektor är en stor kund för bolaget och där är de statliga stöden stora och satsningarna prioriterade.

”Efterfrågan ter sig fortsatt stark överlag i viktiga marknader såsom Tyskland, USA och Storbritannien. Sammantaget anser jag att marknadsmedvinden alltjämt är stark och Hexatronic bör ha fortsatt goda förutsättningar att exekvera på de förväntningar som ligger på bolaget”, säger Söderberg och fortsätter:

”Den underliggande marknadstillväxten är mycket stark där förvisso fibernätet är relativt välutbyggt i Sverige men bara är i sin linda i flertalet närliggande länder där Hexatronic har stor verksamhet.”

Gillar aktien på dessa nivåer

Han avslutar med att konstatera att rapporten för det första kvartalet kommer i slutet på april och siffror såväl som outlook kommer att synas noga av marknaden.

”Långsiktigt är det svårt att inte gilla aktien kring dessa nivåer”, säger Carl-Henrik Söderberg.

Hexatronic-aktien studsade upp under torsdagens tidiga handel på börsen med 2% och en aktie kostar nu cirka 114 kronor.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

LÄS MER: Experten: Köp de här aktierna som fått för mycket stryk på börsen

LÄS MER: Experten: Köpläge i tre aktier som backat rejält

Hexatronic GroupFörklarande artiklar

Dela med dig