Aktiespararna

Förklaringen: Därför går börsen kraftigt uppåt

14 oktober 20223 min lästid
Stockholmsbörsen hade en stark avslutning under torsdagen och gick från minus till plus på bara några timmar. Under fredagen fortsätter börsen att gå starkt och ligger kring plus 1,25% efter en halvtimmes handel. Men varför går Stockholmsbörsen så starkt just nu? Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg förklarar vad han tror ligger bakom den positiva utvecklingen.

Torsdagen började oroligt när inflationssiffrorna i Sverige kom in högre än väntat. Inflationstakten i Sverige låg på 9,7%, jämfört med 9,0 i augusti.

Bedömare hade trott att siffran skulle komma in på 9,3%, enligt Bloombegs sammanställning. 9,7% var dock i linje med Riksbankens prognos.

Börsen tvärvände efter beskedet.

Klockan 14.30 var det dags för USA:s inflationssiffror. Även de kom in något högre än väntat. Bedömare hade förväntat sig att den breda KPI-inflationen skulle landa på 8,1%, i stället landade den på 8,2%. Siffran var dock en minskning från föregående månad. 

Både USA-börsena och Stockholmsbörsen backade direkt efter beskedet.

Men sen hände någonting.

Både USA-börserna och Stockholmsbörsen började gå uppåt igen och Nasdaq stängde på hela plus 2,30% och Dow Jones på 2,83%.

Under fredagen fortsätter Stockholmsbörsen sin positiva trend och en halvtimme efter öppning låg OMX30 på plus 1,25%. Ytterligare några timmar senare låg siffran på plus 0,72%.


Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg kommenterar varför han tror att börserna reagerar positivt just nu:

”Vi ska komma ihåg att börsen hade gått riktigt svagt inför och uppvisade sex raka nedgångsdagar innan inflationssiffrorna annonserades. Med andra ord, marknaden hade sannolikt förberett sig för att sifforna skulle kunna vara så pass starka. Å andra sidan får siffrorna inte anses ha varit så pass starka att de kommer att förändra vägen framåt för Fed, åtminstone i det korta perspektivet. Det i sig kan ha skapat lite lättnad hos investerare”, säger han.


Carl-Henrik Söderberg fortsätter:

”Vi ser också att räntorna sjunker och känslan är att vissa investerare såg det som att detta sannolikt var den sista jobbiga inflationssiffran och att vi framåt kommer se en inflation som tappar allt mer. På en marknad som är så pass översåld och där pessimismen hos investerare är så utbredd, då krävs det inte mycket ibland för att börsen ska rekylera upp kraftigt.”

”Samtidigt kan vi nog gissa att det sannolikt var en hel del short covering också. Det betyder att investerare som gått kort aktiemarknaden och blankat index eller enskilda aktier valde att täcka sina positioner. När återhämtningen gick så pass fort på börsen så valde nog många att göra just detta och det gav en extra skjuts uppåt.”

Han tillägger:

”En annan huvudsaklig förklaring finner vi om vi ser till den tekniska analysen där det tydligt kom in köpare på börsen när kurserna nådde tekniskt viktiga stödnivåer. Exempelvis 1800 på OMXS30 och 3500 på amerikanska S&P 500. Det hjälpte också till och bidrog till att börsen vände så snabbt och kraftigt.”


Avslutningsvis säger Carl-Henrik Söderberg:

”Ska man vara lite börsoptimist så kan jag konstatera att mycket negativt är inbakat i aktiekurserna idag och att vi kanske närmar oss en punkt där marknaden tagit ut tillräckligt mycket negativt. Att aktier stiger trots att de vinstvarnar, att börsen stiger trots dåligt inflationsutfall, det är båda händelser som skulle kunna indikera att vi närmar oss en börsbotten. Men att försöka pricka botten vet vi hur det brukar sluta..."

Förklarande artiklar

Dela med dig