Aktiespararna

Förklaringen: Därför går börsen så bra just nu

Av Redaktionen
9 januari 20232 min lästid
2022 blev 2023 – och börsen har stuckit som en raket. Den senaste veckan har de breda indexen på Stockholmsbörsen gått oerhört starkt. Men frågan är bara varför?

Över 5%.

Det är uppgången för det breda indexet OMXS30 den senaste veckan. Nästan samma siffra ligger uppgången för indexet OMXSPI på.

Vi på Aktiespararna har frågat vår egen analytiker, Carl-Henrik Söderberg, vad som ligger bakom den starka starten på 2023.

”Marknaden andas lite större optimism, så är det helt klart. Kortfattat beror det på att förhoppningarna om en närstående räntetopp och en mild recession har ökat. Aktiemarknaden hade några tuffa dagar i slutet på förra året men nu ser investerarna glaset som lite mer halvfullt”, säger han.

Tydlig trigger

Carl-Henrik Söderberg förklarar att en tydlig trigger för marknaden blev förra veckans arbetsmarknadssiffra från USA, där fram för allt lönetillväxten var lägre än väntat.

”Detta är något som anses positivt då löneinflationen är en viktig parameter för den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, att få bukt med. Förhoppningarna steg då om en tidigare och lägre räntetopp. Alltså, att Fed inte har så många räntehöjningar kvar att göra”.

Det mesta har gått starkt

Men en minst lika stor förklaring till börsuppgången finner vi i den svaga ISM-siffra som presenterades för den amerikanska tjänstesektorn. Siffran var den lägsta sedan maj 2020 och indikerar att den strama räntepolitiken ser ut att bita på den amerikanska ekonomin med lägre efterfrågan som konsekvens.

”Detta fick räntan att falla och likaså dollarn. Riskaptiten har åtminstone tillfälligt återvänt till aktiemarknaden och det mesta har gått starkt under inledningen på året. De aktier som gått svagast under 2022, exempelvis räntekänsligt och småbolag, har kommit tillbaka kraftigt på sina håll. Även konsumentrelaterat”.

Sammanfattningsvis har dåliga makrosignaler tolkats positivt.

”Börsen är som vanligt framåtblickande och känslan är att när långräntorna, exempelvis en amerikansk 10-årig statsobligation, börjar sjunka så tenderar investerare att se igenom den stundande lågkonjunkturen för att försöka förstå samt sikta in sig på när nästa konjunkturuppgång ska starta. Det är möjligt att investerare redan nu positioner sig för just detta. Återstår att se om det för tidigt”, avslutar Carl-Henrik Söderberg.

Dela med dig