Aktiespararna

Förklaringen: Därför rusar giganten som en raket nu

2 maj 20233 min lästid
Nedpressade aktien är upp nästan 20% på en vecka - här är anledningen
  • Electroluxs aktie har stigit med 18,5% på en vecka.
  • Den positiva utvecklingen beror på att Electroluxs Q1-rapport överträffade förväntningarna.
  • Kinesiska företaget Midea överväger att förvärva Electrolux, vilket har bidragit till att aktien fortsätter att stiga.
  • Handelsbanken tror att huvudägaren Investor kan komma att sälja sina aktier i Electrolux om rätt pris erbjuds.

18,5% upp på en vecka.

Det är Electrolux börsfacit just nu.

Här är förklaringen till att aktien skenat på börsen senaste tiden.

När börsen stängde onsdagen den 27 april kostade en B-aktie i Electrolux cirka 133 kronor.

Dagen därpå var det dags för bolaget att släppa sin Q1-rapport och den såg bättre ut än väntat - vilket fick aktien att studsa upp rejält och som mest var den plus cirka 10% för dagen.

Carnegie höjde direkt sin riktkurs för bolaget till 170 kronor och upprepade köp och en rad andra analyshus följde sedan efter.

Aktien fortsatte att klättra rejält även under fredagen och stängde på cirka 155 kronor.

Uppgifter om förvärv

Under helgen kom sedan uppgifter om att kinesiska Midea utvärderar ett potentiellt förvärv av vitvarubolaget, enligt uppgifter till Bloomberg News.

Midea uppges ha gjort ett närmande till Electrolux under de senaste veckorna om en potentiell affär. Ett förvärv av Electrolux skulle stärka Mideas erbjudanden inom högprissegmentet. Electrolux har dock hittills inte varit mottagliga för budet, enligt insynspersoner.

Det uppges också att andra aktörer sneglat på Electrolux, såsom sydkoreanska Samsung Electronics.

En talesperson för Electrolux har avböjt att kommentera. Midea och Samsung har ännu inte återkommit med något uttalande.

Nyheten fick Electrolux att stiga ännu mer på börsen och under tisdagen är aktien upp nästan 4%.

Den totala uppgången innebär att Electrolux var den OMXS30-aktie som hade bäst uppgång under april. En förklaring till uppgången kan också vara att aktien har varit starkt blankad, och vissa blankare kan ha valt att ta hem sina positioner.

Tror Investor kan sälja

Handelsbanken skriver i en ny analys på tisdagsmorgonen att de bedömer att det är sannolikt att Midea har närmat sig Electrolux styrelse.

"Vi tror även att Investor, som är Electrolux huvudägare (30 procent av rösterna), har en pragmatisk inställning till sitt innehav givet att det är dess näst minsta innehav (8 miljarder kronor, motsvarande 1,5 procent av portföljen). För rätt pris, tror vi därför att Investor skulle kunna avyttra sina aktier. Vi noterar att Electrolux ADR steg med 15 procent i gårdagens amerikanska handel. Då Electrolux-aktien har varit kraftigt blankad (10,5 procent före Q1-rapporten i fredags), förväntar vi att aktien kommer att gå bra i det korta perspektivet", skriver man.

ElectroluxFörklarande artiklar

Dela med dig