Aktiespararna

Forskningsbolaget rusar på börsen

Av Nyhetsbyrån Direkt
20 november 20172 min lästid

Stockholmbörsen vände svagt upp under måndagen, men låg lite efter de stora börserna i Europa som skakade av sig oro kring strandade tyska regeringsförhandlingar och ett möjligt nyval.

Investerare som Bloomberg News talat med hänvisar till att problemen i de tyska regeringsförhandlingarna knappast kommer att skada utsikterna för landets ekonomi.

Storbolagsindex OMXS30 var vid 13-tiden upp 0,2 procent till 1.620. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde 4,7 miljarder kronor.

Volkswagen höjer sina prognoser för försäljningstillväxt och rörelseresultat fram till år 2020. Fordonssektorn var starkast i Europa och på hemmaplan var Volvo 0,8 procent högre.

Goldman Sachs har höjt riktkursen för Lundin Petroleum till 238 kronor från 206 kronor och upprepat sin köprekommendation. Oljeaktien handlades för över 211 kronor, 2,8 procent upp i en klass för sig i storbolagsindex samtidigt som priset på Brentolja tappat 0,8 procent.

Sobi föll 4,2 procent efter att blödarsjukakonkurrenten Hemlibra från Roche visat positiva fas 3-resultat.

Forskningsbolaget Pledpharma rusade 28 procent tack vare ett asiatiskt licensavtal med Solasia för utveckling och kommersialisering av Pledox.

Henrik Borelius har beslutat sig att lämna omsorgsbolaget Attendo efter 17 år varav 14 som vd. Aktien föll 6,5 procent.

Jesper Martinsson, vice vd för Oriflame, har sålt aktier till ett värde av närmare 11 miljoner kronor och kosmetikaaktien backade 1,5 procent.

Läkemedelstillverkaren Recipharm steg 3,5 procent efter att Handelsbanken höjt sin rekommendation till köp från öka.

Industribemannaren Uniflex kan bli ett bra köp trots tyskt trubbel, skrev Dagens Industri och aktien steg 3,0 procent.

Köpråd för aktier i Alimak, Balco och Klaria Pharma fanns i senaste Börsveckan. Alimak ökade 2,6 procent, Balco avancerade 1,6 procent och Klaria drog iväg 17 procent.

Bostadsutvecklaren Oscar Properties rekylerade upp 5,6 procent efter den senaste tidens bostadsfrossa.

Dela med dig