Aktiespararna

Första rapporten på egna ben en ren succé – aktien rusade: ”Bättre fokus och möjligheter”

Av David Flatbacke-Karlsson
19 juli 20189 min lästid
Epirocs vd Per Lindberg har haft sin post sedan 1 februari. Foto: David Flatbacke-Karlsson. .

Epirocs första kvartalsrapport kunde inte blivit mycket bättre.
Avknoppningen från Atlas Copco slog förväntningarna – och belönades med en kursrusning.
Nu hyllar vd:n beslutet att lämna verkstadsjättens bo.
– Det går att agera snabbare inom alla områden, säger Per Lindberg.

Epiroc firar en månad på Stockholmsbörsen.

Avknoppningen från Atlas Copco jubilerade genom att bjuda på en historisk kvartalsrapport som fick investerarkollektivet att skicka upp kursen flera procent.

Koncernchefen Per Lindberg anser att delningen ger större chanser att skapa ett ökat aktieägarvärde.

Epiroc, som tidigare utgjorde Atlas Copcos affärsområde beståndese av igruv- och bergbrytningsteknik, infrastruktur och råvaror, har varit ett eget börsbolag i en månad.

På torsdagen var det dags att skriva historia och delge marknaden sin första kvartalsrapport. Det andra kvartalet blev av ytterst lyckad karaktär.

Omsättningen uppgick till 9,8 miljarder kronor, att jämföra med väntade 9 miljarder, medan rörelseresultat blev 1,8 miljarder kronor. Här väntades 1,7 miljarder kronor. Även orderingången blev klart bättre än vad analytikerna hade räknat med på förhand.

– Sammanfattningsvis ett väldigt bra kvartal. Omsättningen är på rekordnivåer, orderingången är stark och vi har vuxit 30 procent organiskt inom utrustningen, säger vd Per Lindberg till Aktiespararen.

”Kämpar med lönsamheten”

Per Lindberg slår sig dock inte till ro. Affärsområdet Tools & Attachments, verktyg och tillbehör som utgör omkring 28 procent av omsättningen, noterade en betydligt svagare rörelsemarginal, 12,4 procent, än bolaget som helhet (18,4 procent).

– Vi kämpar med lönsamheten. Portföljen innehåller alltifrån väldigt stabila produkter som vi själva sätter priset på till andra produkter som är mer konkurrensutsatta och där priset dikteras av andra. Vi funderar på hur vi ska agera, vilken struktur vi ska ha och hur portföljen ska se ut framöver, säger han.

Per Lindberg framhåller även att ambitionen är att få upp kassaflödet.

– Det borde kunna förbättras. Det är något som vi jobbar med.

Gillar att vara eget

I övrigt tycks Epiroc trivas väldigt bra som eget bolag. A-aktien är, efter torsdagens klättring på cirka 6 procent, upp cirka 16 procent sedan noteringen och handlas för runt 102 kronor. B-aktien har gjort en liknande resa.

– Vi har gjort ett väldigt bra jobb tillsammans för att bli ett oberoende bolag. Det är jättekul att se hur varumärket har omfamnats av både kunder och anställda. Det finns en hög engagemangs- och energinivå. Om det har funnits någon rädsla för att lämna boet tidigare, så är den helt borta nu, betonar Per Lindberg.

Vad är de konkreta fördelarna av att inte vara en del av Atlas Copco längre?

– I Atlas Copco fanns det 27 divisioner och i Epiroc finns det sju. Att diskutera problemen inom Tools & Attachments hade knappast kommit på tal inom ramen i Atlas Copco. Varken internt eller externt. Nu får vi ett större fokus och bättre möjligheter att agera.

Equipment & Service (Utrustning och service) är det större av Epirocs två affärsben.

– Eftermarknaden är betydligt mer stabil. Nu ökade vi omsättningen med 19 procent och orderingången med 14 procent. Det är ett jättebra tecken.

Skräms inte av Trump

Nordamerika, som står för cirka 25 procent av omsättningen, är en viktig marknad för Epiroc. Per Lindberg menar att bolaget har full koll på vad tullarna på stål- och aluminium som Donald Trump har satt i bruk skulle kunna innebära för verksamheten.

– Vi har en god uppfattning om hur implementerade tullar mellan USA och Kina skulle kunna slå mot oss givet att försäljningen fortsätter. Det är inte avskräckande mycket. Just nu ser det inte ut att få någon jättestor påverkan.

Per Lindberg berättar att Epiroc tillverkar en hel del produkter i USA, bland annat borriggar, men att bolaget även importerar från Kina och Europa samt exporterar från USA till Kina.

– Vi tycker att vi har bra koll på vad konsekvenserna (av tullarna) kan bli.

Är ni lika bra förbereda på en nedgång i konjunkturen?

– Jag har ingen prognos för den. Vi måste vara beredda på att hantera den konjunktur som finns. Att spekulera är fel. Vi behöver ha den flexibilitet som krävs och kunna parera om konjunkturen svänger åt något håll, säger Per Lindberg.

Teknikskiftet ger möjligheter

Digitalisering och automatisering är trender som sveper genom hela samhället. Gruvindustrin är inget undantag.

En rapport från McKinsey indikerar att investeringar inom gruvindustrin, som är på uppgång efter ett par trögare år, kommer att ha en tillväxt på 7 procent årligen fram till 2025. Inte minst kommer satsningarna på automation och eldrivna fordon att vara stora, enligt konsultfirman.

– Det här ger oss jättestora möjligheter. Utnyttjandegraden av vår utrustningen uppgår endast till 30 procent. Det beror inte på att det är något fel på våra grejer. Det handlar snarare om att det är många operationer som ska planeras.

Per Lindberg menar att det finns stor komplexitet i en gruva. Bland annat när det kommer till att få borrningar, sprängningar och placeringen av lastare att synka.

– Även gruvägare inser det här och vill jobba med de 70 procenten som finns kvar. Digitalisering ger helt andra förutsättningar att få en överblick och kunna planera. Det går att se var grejerna är och var det behöver göras underhåll.

Vad gör digitaliseringen viktig för Epiroc?

– Den kommer att driva produktiviteten och det är det som gör oss intresserade, säger Per Lindberg.

Per Lindberg fotograferad framför en "Boomer", en av bolagets maskiner, i samband med kapitalmarknadsdagen i Örebro. Foto: David Flatbacke-Karlsson.

FAKTA

Per Lindberg om …

Omsättningsminskningen i Nordamerika: ”Vi hade ett väldigt starkt andra kvartal där 2017. Jag ser ingen större förändring på marknaden i Nordamerika som föranleder att det blev en liten minskning.”

Vad bolaget letar efter i förvärv: ”Det handlar om områden där vi kan etablera en position och där vi har en bra och stabil lönsamhet. Sedan kan det även vara bolag som kompletterar vår serviceaffär. De kan vara mindre och ha en bra lokal närvaro.”

Investeringen i framtidens gruva (som gjorts ihop med bland annat LKAB, ABB och Volvo i LKAB:s underjordsgruvor i Kiruna och Malmberget): ”Det här är ett väldigt miljövänligt och intressant test. Långtifrån dagens standard och det kommer att gå att borra djupare. Vi gör det för att vara med och bygga ny teknologi som vi själva kan använda.” 

Att byta Billerud Korsnäs och förpackningar mot Epiroc och verkstadsindustri: ”Det är två helt skilda uppdrag. Gruv- och pappersindustrin påminner om varandra på ett sätt. Det blir väldigt dyrt om sakerna inte fungerar. Jag trivs väldigt bra på Epiroc. Det är annorlunda produkter och en skön kultur.”

Det här är Epiroc

Epiroc utgjorde tidigare Atlas Copcos affärsområde bestånde av mot gruv- och bergbrytningsteknik, infrastruktur och råvaror.

Epiroc, som har omkring 13 000 anställda och stod för 31 miljarder kronor av Atlas Copcos sammanlagda omsättning på 116 miljarder kronor, noterade ett rörelseresultat på 5,9 miljarder kronor 2017.

Utrustning och service (Service & Equipment) står för 72 procent av Epirocs omsättning medan verktyg och tillbehör (Tools & Attachments) utgör resterande del av försäljningen.

Epiroc har försäljning i cirka 150 länder. Nordamerika, Europa och Asien/Australiens betydelse är jämnstora och regionerna står tillsammans för nära 75 procent av omsättningen. Övriga världsdelar samsas om 25 procent av omsättningen.

Epiroc kommunicerade, i samband med sin kapitalmarknadsdag i Örebro den 30 maj, flera finansiella mål. Ett sådant är att växa med omkring 8 procent per år över en konjunkturcykel och att slå marknaden. Rörelsemarginalen ska vara branschledande medan målet är att dela ut 50 procent av vinsten över en konjunkturcykel.

A- och B-aktierna är noterade på Stockholmsbörsens storbolagslista sedan 18 juni. Börsvärdet uppgår till cirka 116 miljarder kronor.

Dela med dig