Aktiespararna

Fortsatt uppgång på börsen

Av Nyhetsbyrån Direkt
25 september 20174 min lästid

Veckan inleddes med den sjätte plusdagen i rad på Stockholmsbörsen, även om humöret mattades av på eftermiddagen i takt med hårda ord om USA från Nordkorea och press på Nasdaqbörsens teknikaktier. Volvo och NCC stod i svenskt bolagsfokus.

OMXS30 stängde 0,2 procent upp på nivån 1.604, med aktier för 13,3 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

Nordsjöoljan steg omkring 3 procent till över 58 dollar per fat, det dyraste sedan juli 2015. Marknadsaktörer tror på "förlängda och kanske utökade produktionsbegränsningar inom Opec", enligt vad råvaruanalytikern Thomas Pugh sade till Marketwatch. Enquest rusade 13 procent, men mindre priskänsliga Lundin Petroleum backade 0,5 procent och Africa Oil steg 0,9 procent.

Stängningsnivån för OMXS30 var den högsta sedan 19 juli i år. Som mest var indexet upp nästan 0,5 procent för dagen, men två faktorer tyngde under eftermiddagen: Nasdaqbörsens nedgångar de senaste dagarna fortsatte och förstärktes, och Nordkoreas utrikesminister betecknade USA:s president Donald Trumps kommentarer i helgen som "en tydlig krigsförklaring" - även om utrikesministern påpekade att han hoppas att "ordkriget" inte leder till verkligt krig.

Mindre konjunkturkänsliga konsumentbolag som Essity och H&M steg mest, båda med 1,6 procent, i OMXS30. H&M har därmed stigit med 14 procent sedan bottennoteringen den 6 september. Astra Zeneca blev trea med 1,4 procent. Läkemedelsbolaget aviserade positiva resultat kring en studie av ett preparat avsett för behandling av en lungsjukdom.

Volvo intog länge huvudrollen på måndagsbörsen efter Dagens Industris nyhet om att Cevian vill stycka och särnotera. Kursuppgången var initialt 2,7 procent och aktien toppade omsättningslistan. Så småningom avtog dock entusiasmen, och B-aktien stängde blygsamma 0,7 procent upp samt fick se sig omsprungen av H&M i omsättningstoppen.

Dagens mest negativa besked stod NCC för. Byggaktien föll nästan 9 procent på en vinstvarning med rötter i en norsk tunnel. Rörelseresultatet under det tredje kvartalet väntas nu bara bli drygt hälften av SME-konsensus. Räknat i börsvärde raderade vinstvarningen cirka 2 miljarder kronor.

Dosplaneringsbolaget Raysearch tappade 8,4 procent. Branschgrannen Elekta har tecknat ett avsiktsavtal med belgiska IBA, som enligt Nordea står för 15 procent av intäkterna för Raysearch. "Vi tycker att det är rimligt att anta att IBA:s försäljning av Raysearch produkter kommer att påverkas negativt", skrev Nordea om Elektas IBA-samarbete.

Den First North-listade däckåtervinnaren Cassandra Oil rusade med 130 procent efter att ha aviserat en försäljning av en processanläggning till sin danska partner Reaktor för 43 miljoner kronor. Efter hand som marknaden smälte informationen dämpades uppgången till 55 procent, motsvarande 23 miljoner i höjt börsvärde.

Börsveckan lämnade köpråd på inkassobolaget DDM och råder att avvakta med Evolution Gaming och Malmbergs Elektriska. DDM steg drygt 3 procent medan kasino- och elbolaget backade 0,8 respektive 2,2 procent.

Impact Coatings, som levererar effekthöjande ytbeläggningar till bränsleceller, skjuter upp den Kinaleverans som fick aktien att rusa med 30 procent när affären aviserades för snart ett år sedan. Aktien tappade 19,2 procent.

ABB steg 1 procent efter att ha aviserat förvärvet av GE Industrial Solutions för 2,6 miljarder dollar.

Dela med dig