Aktiespararna

Förvaltare: Här är aktierna vi tror mest på

Av Cristofer Andersson
11 juli 20238 min lästid
Gunnar Påhlson, Carnegie fonder.
En ung befolkning och företag som vill bli mindre beroende av Kina – det är faktorer som talar för att Indiens ekonomi står inför en stark tillväxt. ”Allt fler globala företag väljer att diversifiera sina försörjningskedjor för att bli mindre beroende av Kina. Indien är en av vinnarna”, säger Gunnar Påhlsson, förvaltare av Carnegie Indienfond.

Indien har idag ungefär lika många invånare som Kina – 1,4 miljarder. Men redan i år kan Indien passera Kina vad gäller antalet invånare. Och fler människor betyder större arbetskraft vilket genererar skatteintäkter, handel och transaktioner – det vill säga ekonomisk aktivitet.

Samtidigt lider Kina av att den arbetsföra delen av befolkning är relativt liten. Dessutom är arbetslösheten bland kinesiska ungdomar i arbetsför ålder tämligen hög – 20,4 %, vilket kan jämföras med Sveriges höga 24,3 % men också USA:s låga 7,4 %. Det betyder att det är relativt få som arbetar och via skatter betalar för andras välfärd och statliga satsningar. Allt annat lika betyder detta att det också blir mindre ekonomisk aktivitet, vilket skadar landet på flera sätt. Bland annat genom att utländska investerare blir mindre lockade att placera sitt kapital i landet.

Även om också Indien lider av en hög ungdomsarbetslöshet har landet ett betydligt mer gynnsamt demografiskt mönster Jämfört med Kina.

”Indien har flest unga människor i Asien – 60 % av befolkningen är under 30 år. Fram till och med 2030 adderar Indien ytterligare 90 miljoner människor till sin arbetskraft, medan Kina spås minska sin arbetsföra befolkning under samma period med 24 miljoner”, säger Gunnar Påhlsson, förvaltare av Carnegie Indienfond.

Växande ekonomi

Enligt S&P Global Ratings kommer Indiens ekonomi växa med 6,7 % de nästkommande tre åren. Internationella valutafondens prognos är att landets ekonomi kommer växa med 5,9 % under 2023–2024 för att under de efterföljande fem åren växa med 6,1 %.

Kinas ekonomi spås enligt flera stora banker, däribland JP Morgan, UBS, Bank of America och Nomura, samtidigt växa med 5,1-5-7 % – en minskning jämfört med tidigare prognoser från samma banker om 5,5-6,3 %. Dessutom är det en avsevärd minskning relativt tillväxtsnittet för Kina om 8,97 % mellan 1989 och 2023. Enligt en nyss publicerad rapport* av Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet är orsakerna flera, men framför allt:

*Kinas fortsatta beroende av exportbaserad tillväxt trots en proaktiv strategi att minska det beroendet

*En förändrad demografi med åldrande befolkning och låga födelsetal

*En mer fientligt inställd omvärld

Genomfört viktiga reformer

Det brukar sägas att Indien är världens största demokrati. Men det påståendet ifrågasätts av flera institut och organisationer, som exempelvis Freedom House, som gör bedömningen att landet är en ”partially free democracy”. The Economist Intelligence Unit menar att nuvarande politik mer är att betrakta som en ”flawed democracy” och enligt German Research Foundations demokratiindex placerar sig Indien endast på plats nummer 85, vilket kan jämföras med att Sverige kvalar in på fjärde plats.

Men även om Indiens demokrati uppvisar brister är landets rättsstat ändå så pass väl fungerande att utländska aktörer inte räds allokera sitt kapital till regionen.

Den indiska regeringen anses också göra framsteg i kampen mot penningtvätt och för en mer liberal skattepolitik samt ett starkare banksystem.

”Under de senaste 5 till 8 åren har Indien genomfört några svåra och viktiga reformer som demonetisering av valutan, vilket har förbättrat skatteuppbörden och minskat penningtvätt. Regeringen har också rationaliserat skatter på varor och tjänster mellan stater, förstärkt banksystemet och förbättrat konkurslagarna”, säger Abhishek Thepade, förvaltare av DNB Emerging Markets och bankens Indienfond, DNB India A.

Vad som också stärker bilden av Indien som en attraktiv marknad är det nyss uppdaterade handels- och samarbetsavtalet med USA vilket spås bana väg för fler affärer samt försvars- och tekniksamarbeten.

Även USA:s och Kinas problematiska relation gynnar Indien.

”Allt fler globala företag väljer att diversifiera sina försörjningskedjor för att bli mindre beroende av Kina. Indien och Vietnam är de största vinnarna på denna förflyttning. Foxconn technology, som tillverkar telefoner åt Apple, har redan byggt en ny fabrik i Indien. Samsung Electronics har också flyttat tillverkning av telefoner från Kina till Indien”, säger Gunnar Påhlsson.

Inflationen under kontroll

Enligt Europeiska Centralbanken, ECB, spås den europeiska ekonomin växa med 0,9 % under 2023 för att de nästkommande två åren växa med 1,5 % respektive 1,9 %. Dessutom har banken kommunicerat att den, givet den motståndskraftiga inflationen, ännu inte är klar med sina räntehöjningar.

”Det är ett problem för Europa och även Sverige. Det är en faktor som gör företag och investerare försiktiga. I Indien är inflationen under kontroll och The Reserve Bank of India, RBI, är färdiga med sina räntehöjningar. Addera till detta en stark bostadsmarknad med en växande medelklass om cirka 100 miljoner hushåll så ser det attraktivt ut”, fortsätter Gunnar Påhlsson.

Det tyngsta innehavet i Carnegies Indienfond är konglomeratet Reliance Industries.

”Mukesh Ambani är en av Indiens absolut mäktigaste och framgångsrikaste industriledare. Genom Reliance Industries kontrollerar han verksamheter inom oljeraffinaderi, telekommunikation, fibernätverk och detaljhandel. De senaste fem åren har affären stöpts om till att fokusera mer på tillväxt inom kommunikation och detaljhandel, även om oljeraffinaderierna fortfarande står för 40 % av vinsten. Idag har bolaget 413 miljoner abonnenter i sitt 4G nätverk”, säger Gunnar Påhlsson och fortsätter:

”Reliance Industries är också först ut med att lansera 5G-tjänster vilket ska ske i december i år. Idag är 20 miljoner hushåll anslutna till digitala fibernätverk. Målet är 50 miljoner hushåll på fem år.”

Reliances ledning siktar också på att bli vinnare på en framtida, grön omställning.

”Reliance drar in 20 miljarder dollar i vinst före skatt och avskrivningar varje år. Nu planerar man att investera i fyra så kallade ’giga factories’ de kommande fem åren. Det handlar om batteritillverkning, energilagringssystem, solceller inklusive tillverkning av polysilicon samt tillverkning av grön vätgas. Investeringarna ska finansieras av kassaflödet från Reliance oljeraffinaderi samt telekom och detaljhandel. En framtida börsnotering av Reliance Jio och Reliance Retail kommer att bidra med mer kapital till Reliance gröna framtidssatsningar”, säger Gunnar Påhlsson.

Abhishek Thepade på DNB tror bland annat på den medelstora banken IndusInd Bank och motorcykeltillverkaren TVS Motors.

”IndusInd Banks aktie är mycket attraktivt värderad jämfört med konkurrenternas. Banken har också genomgått en stor förändring under de senaste åren. Man har diversifierat sin lånebok bort från bland annat tunga fordon, mot detaljhandelssegmentet som har högre marginaler. Genom att öppna fler kontor har man attraherat fler privatkunder vilket är mer lönsamt för banken”, säger Abhishek Thepade.

Kreditförlustnivåerna, som tidigare var relativt höga, har sjunkit till lägre och mer normala nivåer. Abhishek Thepade tror dessutom på ännu lägre kreditförluster framöver.

Motorcykeltillverkaren TVS Motors är en av de ledande tvåhjulstillverkarna i Indien.

”Bolaget har vunnit andelar tack vare sina överlägsna produkter och leder även marknaden för tvåhjuliga elfordon. Företagets teknik ligger långt före konkurrenternas och TVS Motors borde fortsätta gynnas av elektrifieringssatsningen. Värderingen är lite hög men samtidigt har bolaget starka framtidsutsikter”, säger Thepade.

*Rapporten ”Kinas ekonomiska utveckling” författad av Tommy Shih, Fredrik Sjöholm och Björn Cappelin finns här: https://kinacentrum.se/publikationer/kinas-ekonomiska-utveckling (https://kinacentrum.se/publikationer/kinas-ekonomiska-utveckling/)

Intervjuer

Dela med dig