Aktiespararna

Förvaltare: Tre aktier att plocka upp efter årets börsnedgång

Av Redaktionen
29 september 20222 min lästid
Mattias Sjödin som förvaltar Carnegie Sverigefond tillsammans med Simon Blecher har ingen tydlig uppfattning om börsen kommer bottna inom en, tre, sex eller tolv månader. Det säger förvaltaren i en intervju med Dagens industri.

Däremot menar Sjödin att det som talar för att botten inte ligger mer än sex månader framåt är att centralbankerna börjar närma sig sin topp i räntehöjningscyklerna.

De stora nedgångarna på marknaden under året har samtidigt lett till intressanta investeringsmöjligheter. Efter att ha sålt av en stor del av vinsten i skogsbolaget Holmen under våren valde förvaltarna att ta in Alfa Laval och Elekta som nya innehav i portföljen. Utöver det valde har man valt att öka i flera befintliga innehav och gällande sektorallokeringen har man ökat i storbank och verkstad.

Det innehav som Sjödin menar är mest felprissatt i fonden är verkstadsbolaget Sandvik.

”Jag skulle säga att det är det mest felprissatta bolaget av samtliga verkstadsbolag på börsen. Det är också det billigaste, möjligen ihop med AB Volvo, om man tittar på hur exempelvis Epiroc eller andra kvalitativa tillverkare av verktyg handlas”, säger Sjödin.

Vidare lyfter förvaltaren också byggbolaget NCC. Bolaget kom nyligen med en vinstvarning och har tappat över 50% i år. Sjödin menar däremot att NCC har en otroligt låg värdering och en stark balansräkning. NCC har ett operativt kapital på 7,5 miljarder kronor.

Det tredje innehavet som Sjödin lyfter fram är telekomjätten Ericsson. Trots turbulensen kring bolaget det senaste året ser förvaltaren ett intressant köpläge i aktien efter årets nedgång på 34%. Med en stark dollar och stabil grundintjäning ser Sjödin positivt på Ericsson.

”Köper man dessa i dag kommer det vara en bra affär på två år och aktierna ska mer än fördubblas på fem års sikt. Och under tiden kommer man få en rimligt god direktavkastning som är i linje med den riskfria räntan”, avslutar Sjödin.

Förvaltarens aktietips
Avkastning YTD, %
Sandvik-39,4
NCC-53,2
Ericsson-34,6
Aktietips

Dela med dig