Aktiespararna

Förvaltaren: Aktien har stigit 65% - får höjd riktkurs

Av Jessika Bouveng
7 juli 20232 min lästid
Mattias Gustavsson går igenom två aktier som det snackats mycket om i veckan varav en sett ett kurslyft på 65% under årets första halvår.

Det är första veckan i juli och vi närmar oss de mer intensiva veckorna av rapportsäsongen. Mattias Gustavsson, kapitalförvaltare hos Swedbank, går för analyssajten Aktiellt igenom vad hans förväntningar är.

“Mina förväntningar på rapporterna är relativt höga vilket även återspeglar sig i aktiekurserna på marknaden. Förväntningarna är att bolagen kommer svara upp på förra kvartalets relativt starka rapporter med fortsatt hög omsättning som följd av prishöjningar och en svag valuta som kommer gynna de exporterande bolagen som Atlas Copco och ABB”, säger han till Aktiellt.

En annan viktigt punkt som Mattias Gustavsson kommer att hålla koll på gällande rapporterna är om marginalen hänger med i omsättningsökningen så bolagen bibehåller sin lönsamhet.

Två aktuella aktier i veckan

Förvaltaren går även igenom vilka aktier som det för tillfället snackas om mest just nu. Åt det mer positiva hållet så lyfter han H&M som nyligen kom med rapport. Beskeden var överraskande positiva och bolaget flaggade samtidigt för att sommarförsäljningen startat bra och att marginalmålet på 10% är inom räckhåll, något investerare tidigare varit skeptiska till.

Enligt förvaltaren Nikos Georgelis så är även H&M ett av de få storbolag som driver Stockholmsbörsen för tillfället. Under årets första halvår så har aktien stigit med 65% där bland annat förra veckans kursrusning agerade stöd.

Analytiker hos Kepler Cheuvreux ställde sig positiva till rapportens reaktioner och höjde därför riktkursen till 210 kronor (160). Flera andra aktörer på marknaden har också höjt sina rekommendationer för aktien

Blickar han åt den lite mer negativa sidan av börsen så lyfter han AstraZeneca som tidigare under veckan meddelade att en studie i ett läkemedel mot lungcancer inte fortlöpt som man tänkt sig. Beskedet fick aktien att falla ungefär 8% under måndagens handel.

Dela med dig