Aktiespararna

Förvaltaren: Aktierna att köpa för utdelningarna

Av Jessika Bouveng
20 mars 20241 min lästid
Bör man återinvestera utdelningen och vilka aktier är ute i kylan?.
Det är återigen dags för utdelningssäsong och för många småsparare innebär den en välkomnad extra slant att investera. Mattias Gustavsson, kapitalförvaltare på Swedbank, resonerar kring hur man som sparare kan agera.

“Det är tydligt att marknaden favoriserat starka utdelningsaktier som Volvo och Handelsbanken och för den långsiktiga investeraren tycker jag alltid det är en god idé att återinvestera utdelningen för att utnyttja ränta på ränta-effekten, säger han på bankens börssajt Aktiellt.

Hur utdelningen ska investeras menar han beror på hur den egna portföljen är sammansatt.

"I nuläget skulle det kunna vara läge att passa på att rebalansera sin aktieportfölj genom att använda utdelningen till att köpa bolag som inte gått lika starkt men där det fortsatt finns god potential”, fortsätter förvaltaren.

Ser uppsida i Nibe och Electrolux

Bolag inom ovanstående kategori skulle kunna vara Electrolux eller Nibe - två aktier som analytikerna på Kepler Cheuvreux ser fortsatt god uppsida i.

Aktier åt det lite kyligare hållet menar Mattias Gustavsson är tillväxtbolag som hittills inte börjat leverera någon vidare aktiekurs.

“Den uppfattning jag får är att marknaden behöver se faktiska räntesänkningar för att sentimentet i denna typ av bolag ska komma igång, historiskt har småbolag gynnats av en miljö där räntenivån succesivt är fallande under en längre tid”, säger han avslutningsvis.

LÄS MER: Småbolag nästa vinnare på börsen?

LÄS MER: ABGSC: Här är de två bästa aktierna i konsumentsektorn

Nibe IndustrierElectroluxMedia och analyshus

Dela med dig