Aktiespararna

Förvaltaren: Här är mina bästa aktietips

Av Annelie Östlund
17 juli 20237 min lästid
Bo Pettersson, civilekonom. VD Tellus Group AB och förvaltare.
Ett holdingbolag med en substansrabatt på 50 %, ett växande lyxkonglomerat och bolaget med ”världens bästa vd”. Finansveteranen Bo Pettersson, förvaltare på Tellus Fonder, ger sina bästa aktietips.

”Jag betalar hellre 80 öre än 1,10 kronor för en krona. Och i stället för att uppfinna hjulet själv, låter jag affärsgenierna göra jobbet”, säger Bo Pettersson, förvaltare av fonden Tellus Globala Investmentbolag tillika delägare i bolaget Tellus Fonder.

När fonden startades 2012 bestod basen av svenska investmentbolagen Investor, Industrivärden och Kinnevik. Med åren har dock fonden blivit alltmer global och numera väger fyrklövern Microsoft, Amazon, Alphabet och Apple tyngst i portföljen.

”Fokus är ägarledda konglomerat – eller investmentbolag som vi skulle säga i Sverige. Apples vd Tim Cook är visserligen inte grundare, men han har länge haft rollen som Steve Jobs högra hand och verkar i Jobs anda. Därför tycker vi att vi kan säga att Apple är ett ägarlett bolag. Det är numera också ett konglomerat.”

Det var länge sedan Apple bara var datorer och smartphones. Nu är bolaget också ett underhållningsimperium som erbjuder streaming av prisbelönta Apple Originals skärmar i valfri storlek. Det är betaltjänster, molnprenumerationer och snart kan vi kanske åka omkring i iCars. Utveckling av självkörande bilar pågår.

EU:s kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor har hävdat att ”Apple har ett monopol på eftermarknaden i telefoner”. Det är något som imponerar på Bo Pettersson.

”Du har bland annat digitala butiken App store. Nu har jag ett Spotify-abonnemang via Apple och Apple tar 30 % av intäkterna. Vi har också Apple Airpods – hörlurar som kostar ett par tusen, med marginaler på 80 till 90 procent och som ungarna tappar bort hela tiden.”

För ett par år sedan tog analytikern Kevin Rooke fram data som indikerade att bara Apples Airpods hade lika stora intäkter som världsledande chiptillverkarna AMD och Nvidia hade – tillsammans.

”Du har ju hela ditt liv i telefonen. Och Tim Cook – världens bästa vd enligt Warren Buffett – kan kapitalisera på det. Apple skulle kunna särnotera Airpodsen och bolaget skulle bli större än Ericsson”, säger Bo Pettersson och fortsätter:

”Vad gör jättar som Apple och Microsoft? Jo, de köper bolag och integrerar tekniken. Det sägs exempelvis att Microsoft gjorde ett misstag som köpte Skype för 8,5 miljarder dollar. Men den som säger så är bara okunnig. För tekniken som kom med Skype används i Microsoft Teams – som många av oss numera använder oss av varje dag.”

AI förändrar världen" ovan den rad

Just nu stavas en av anledningarna till att vara långa i de globala teknikjättarna ”AI”.

”AI förändrar världen, och genom bolag som Apple, Microsoft, Amazon och Alphabet har du exponering mot den utvecklingen. Efter en nedgång 2022 är det också AI-relaterade aktier som drivit de globala börserna under första halvåret.”

Sedan årsskiftet har Apples, Microsofts och Alphabets aktiekurser rusat mellan 40 % och 50 % medan Amazon lyft drygt 60 %.

En annan favorit bland innehaven är Exor, ett konglomerat noterat i Nederländerna, men som kontrolleras av en italiensk familj – klanen Agnelli som kan beskrivas som Italiens svar på Sveriges Wallenberg.

Familjen Agnelli var med och grundade italienska biltillverkaren Fiat och Exor är numera största ägare i nybildade biljätten Stellantis, där Fiat ingår, med drygt 14 % av aktierna.

Exor äger också närmare 23 % av kapitalet och kontrollerar drygt 36 % av rösterna i Ferrari. Och den fotbollstokige som alltid drömt om att äga en fotbollsklubb kan bli delägare i Juventus via Exor som kontrollerar närmare 78 % av rösterna i den legendariska klubben. Andra portföljinnehav är finanstidskriften The Economist och lyxskomärket Christian Louboutin.

Förutom att Exor samlat på sig en lång rad ikoniska varumärken som kan vara allmänt roliga att deläga, ser aktien väldigt billig ut, tycker Bo Pettersson.

”Substansrabatten ligger på 50 %.”

Vad är skälet till den höga rabatten?

”Stellantis är ett ganska färskt samgående – först mellan Chrysler och Fiat. Sedan kom även Peugeot och Citroën med. Jag tror att investerare vill se att de får ihop bygget. Det andra är att Exor är noterat i Nederländerna – förmodligen av skatteskäl. För egentligen borde ju bolaget vara noterat på Milanobörsen. Och medan intresset för familjen Agnelli är jättestort i Italien, pratas det inte mycket om dem i Nederländerna. Jag tror att Exor blir lite bortglömt på Amsterdambörsen.”

En ännu mer utpräglad ”lyxaktie” som väger tungt i fonden är franska LVMH. Bolaget, som gått starkt på börsen det senaste året med en uppgång på 47 % (euro), äger märken som Louis Vuitton, Fendi och Hennessy. Enligt Bloombergs miljardärsindex var vd och grundaren Bernard Arnault nyligen världens rikaste person. Men tack vare att Tesla gått urstarkt på börsen de senaste månaderna sitter ledatröjan återigen på Elon Musk.

”Jag tror att stor blir större och bra blir bättre. Om du köper aktier i 25 sådana här konglomerat – som i sin tur har olika innehav – får du både en fantastisk riskspridning och exponering mot världens smartaste människor.”

Ratar premievärderingar på Stockholmsbörsen

Investerare som vill ta rygg på investmentbolag slash konglomerat som leds av ett affärsgeni måste förr eller senare ta ställning till Warren Buffetts Berkshire Hathaway.

”Berkshire handlas ofta till en premie. Men under en period då bolaget hade en jättestor kassa – förmodligen för att Buffett tyckte allt var för dyrt just då – handlades Berkshire till rabatt. Då köpte vi in oss. Den stora grejen är att Warren Buffett gått in tungt i Apple. Så nu äger vi Apple både direkt och via Berkshire”, säger Pettersson.

Samtidigt som investmentbolagsfonden blivit mer global har förvaltarna gjort sig av med ett antal svenska investmentbolag.

”Patrik Tigerschiöld (ordförande i Bure, reds anm) är mycket duktig. Men Bure har väldigt högt värderade bolag och investmentbolagets aktie handlas till en premie. Så Bure har vi inte haft på ett tag. Latour har också blivit för högt värderad tycker jag.”

Bo Pettersson ratar också Mats Qvibergs Öresund och Sven Hagströmers Creades.

”Jag har jobbat med Mats och Sven på HQ och båda är väldigt duktiga. Med både Öresund och Creades handlas till en premie och jag gillar att köpa till rabatt. Creades är dessutom väldigt beroende av Avanza som är högt värderat mycket tack vare att vi haft nollränta – vilket vi inte längre har.”

Även till Ratos ställer sig Pettersson avvaktande.

”Ratos är på rätt väg, men investmentbolaget sitter fortfarande på några surdegar som måste städas ut.”

Aktietips

Dela med dig