Aktiespararna

Förvaltaren: Mest intressanta aktierna på börsen just nu

Av Jessika Bouveng
29 juni 20232 min lästid
Kapitalförvaltaren Oskar Blakstvedt går igenom de två aktier han finner mest intressanta på Stockholmsbörsen just nu.

På frågan om vad som händer på börsen så säger Oskar Blakstvedt, kapitalförvaltare hos Swedbank, att vi just nu är inne i en lite lugnare period. Men bara för att det är lågsäsong betyder inte det att sommaren är utan intressanta händelser.

Bland annat så kom Riksbanken med nytt räntebesked under torsdagen där man likt förväntningarna höjde räntan med 25 punkter till 3,75%.

Längre fram har vi en rapportsäsong som väntar. Vad Oskar Blakstvedt bland annat ser fram emot är den 19 juli, som kan kallas ”superonsdag”. Då rapporterar bland annat Assa Abloy, Atlas Copco, Sandvik, SKF och Trelleborg.

”Som vanligt inom verkstad är det orderingång, underliggande resultat och outlook som är viktigt. Det kan noteras att under 2022 var det full fokus på det underliggande resultatet på grund av problemen med leveranskedjor och högre kostnader, delvis till följd av inflationen. Nu i år tror jag marknaden är förbi det och istället kommer att titta mer på orderingång och outlook”, säger förvaltaren till Aktiellt.

Vilka aktier tycker då Oskar Blakstvedt är mest intressanta för tillfället?

Han lyfter Atlas Copco och Nibe som två exempel.

”Atlas får sägas vara ett de mer välskötta bolagen på börsen där bolaget över tid har lyckats upprätthålla en stabil vinsttillväxt. Nibe drivs mycket av en politisk vilja att minska olje- och gasberoendet samtidigt som tillväxten för värmepumpar ses vara strukturell och långsiktig”, säger han.

Dela med dig