Aktiespararna

Förvaltaren räds augustiras: ”Osäkert”

Av David Flatbacke-Karlsson
6 augusti 20182 min lästid

Sommarbörsen kan få en väldigt tråkigt avslutning.
– Vi har gjort oss av med en del aktier, säger Steve Chiavarone, förvaltare på Federated Investors, till CNBC.

Steve Chiavarone är känd för att vara en ”bull” (en marknadsoptimist).

Men på sistone har hans sinnesstämning svängt.

– Vi har gjort oss av med en del aktier, säger Federated Investors-förvaltaren till CNBC. (https://www.cnbc.com/2018/08/04/one-of-markets-biggest-bulls-makes-sell-off-prediction.html)

Skälet bakom agerandet stavas osäkerhet.

– Mellanårsval (som hålls i höst i USA) brukar vanligtvis innebära sättningar. Inte minst under sommarmånaderna. Upptrappad handelsretorik kommer också att fortsätta sätta agendan, säger Steve Chiavarone.

Steve Chiavarone menar att ett börsfall på mellan 5–8 procent riskerar att bli verklighet innan sommaren är över. Han tror även att amerikanska centralbanken Federal Reserves förväntade räntehöjning i september kan sätta press på marknaden.

– Det kan skapa viss oro. Bland annat på grund av hur räntekurvan utvecklas.

Inte bara negativ

Steve Chiavarone är fortsatt positiv sett ur ett längre perspektiv. Oavsett om ett säljtryck uppstår eller inte ser han framför sig hur börsindex S&P 500 når 3,100 punkter före årsskiftet. Det är 9 procent över nuvarande nivå. ¨

– Vi tror att tillväxten kommer att fortsätta vara stark, att inflationen kommer att överraska på nedsidan och att det blir färre räntehöjningar 2019. Det kommer att ge marknaderna styrka, säger Steve Chiavarone till CNBC.

Dela med dig