Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-11

Förvaltaren: ”Sommaren brukar ge svag avkastning”

wysiwyg_image

Mattias Eriksson är portföljförvaltare vid Coeli. Foto: Coeli.

Denna artikel framgår ur det andra numret ur Unga Aktiesparares medlemstidning Stock Magazine 2019. Bli medlem i Unga Aktiesparare här.

Har du någonsin hört talas om investeraruttrycket “köp till sillen och sälj till kräftorna”? Det är en teori som menar att du ska köpa aktier i början av sommaren och sälja mot slutet då avkastningen förväntas vara god under sommarmånaderna. Kan det verkligen vara så enkelt att kurserna går upp extra mycket under sommaren?

Mattias Eriksson, portföljförvaltare på Coeli Asset Management säger så här: 

Hur brukar aktiekurser röra sig under sommaren och kan man märka någon skillnad gentemot övriga året?

– Sommaren har historiskt givit relativt svag avkastning. Både juni och augusti har sedan 1980 visat negativ avkastning i genomsnitt, medan juli visat en avkastning på 2,3 procent. Men juli är en rapportintensiv månad, så utfallet beror mycket på vad bolagen rapporterar för det andra kvartalet. Det är allmänt en låg aktivitet på sommaren.

Kan semestertider påverka aktiehandeln och aktiekurser?

– När många är på semester, såväl professionella investerare som privatpersoner påverkar det likviditeten, d.v.s. handeln på börsen, negativt och det kan innebära större kursrörelser. Mindre likviditet gör att de större köp eller försäljningar som görs lättare påverkar aktiekursen.

Hur påverkar semestertider, sommaren och sommarevenemang olika branscher?

– Sommaren är en lågintensiv period i många branscher med stort semesteruttag. Många bolag inom industrin passar på att stoppa produktionen för underhåll. Andra branscher gynnas naturligtvis – försäljningen av glass och läsk ökar exempelvis.

– Husqvarna är ett exempel på ett bolag med tydligt säsongsmönster där större delen av försäljningen sker i det första halvåret, inför sommarens trädgårdssysslor. År 2018 genererades 65 procent av koncernens försäljning under det första halvåret.

– Idrottsevent påverkar främst bettingbolagen. Bettingbolagen gynnas i och med att det spelas mycket i samband med ett större mästerskap och det syns i de kvartalsrapporter som bolagen släpper efteråt.

Skribent: Christoffer Österberg/Stock Magazine

Författare Unga Aktiesparare

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.