Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-11-21

Förvaltarens köp: Ökat i tre jättar under dippen

wysiwyg_image

Bilden är en genrebild från Shutterstock 

Värdeförvaltaren Robert Næss, ansvarig för Nordeas förvaltning av stabila aktier, berättar nu för Placera hur han har agerat på börsen under året.

Bland annat säger han att han sålt av delar i flera vinnaraktier, och passat på att köpa stora amerikanska teknikbolag i dippen.  

”Jag har sålt av delar i flera av vinnaraktier som Cigna, Bristol-Myers Squibb, Pepsico och Amgen. Vi sålt av i flera omgångar under året i takt med uppgången för att hålla innehaven på en bra och jämn nivå i fonden", säger han till sajten. 

Robert Næss förvaltar bland annat fonden Nordea 1 - Global Stable Equity BP SEK. Placera har frågat honom hur han ser på värderingarna och vinsttillväxten på börserna. Robert menar att, trots de facto att det senaste året har innehållit mycket turbulens och stigande räntor, verkar det som MSCI World index kommer att få runt 12% vinsttillväxt i år och värderingen är på p/e-tal 15. Något som är i nivå med historiska snitt. 

På frågan om han tror att börsbotten är nådd menar förvaltaren att det är för tidigt att säga. 

”Vi tror ju att konsensus estimaten ligger för högt för 2023 års vinster och ska justeras ner, vilket de även kan behöva göras för 2024. Värderingen är för tillfället normal på runt p/e 16. Men först när vinstestimaten har bottnat och kan väntas börja justeras upp får vi sannolikt en robustare och stabilare börs” 

Under året har Robert Næss gjort en del förändringar i fondens innehav.  Bland annat har han sålt av ett flertal vinnaraktier som Cigna, Bristol-Myers Squibb, Pepsico och Amgen.  

Samtidigt har fonden valt att ta in flera omtalade amerikanska teknikjättar så som Alphabet och Microsoft.  

”Alphabet ägde vi tidigare i fonden, men vi har köpt mer i den under hösten när värderingen kommit ner ytterligare. Aktien värderas som snittet på aktiemarknaden men har en stabilare vinstutveckling än marknaden med hög kvalitet. Microsoft är ett innehav precis som Air Liquide, som varit med tidigare i fonden. Microsofts värdering har fallit från p/e 36 till p/e 20 och de har en stabil vinstutveckling för de kommande åren, vilket gjort att vi köpt in oss i aktien igen de senaste veckorna. Vi äger 1,7 procent i Microsoft.” 

Ytterligare en omtalade teknikjätte som man valt att ta in, för första gången, är Meta.  

Tre jättar inom sektorn man dock valt att undvika är Amazon, Tesla och Apple.  

”Amazon är ett bolag vi ständigt har undvikit att investera i. Historiskt har vinsten inte varit stabil och vi tror att analytikernas vinstprognoser för nästa år ligger alldeles för högt och kommer justeras ner. Apple tycker vi är för dyr med tanke på potentialen i vinstutvecklingen är låg och till och med sjunker nästa år. Tesla är ett en annan aktie vi inte investerat i. Tesla är ständigt för högt värderat och nu ser det ut som vinsten kommer att sjunka nästa år vilket inte gör den attraktiv. Men värderingarna har kommit ner under året.”

Författare Jessika Bouveng