Aktiespararna

Frågar du om tjänstepension när du söker jobb?

Av Kima Edell
16 februari 20243 min lästid
Kima Edell skriver i dag om vikten av en bra tjänstepension .
Jag lärde mig om tjänstepensionen lika sent som jag lärde mig äta svarta oliver.

Har du alltid frågat om tjänstepensionen när du söker nytt jobb? Jag har då aldrig frågat om det. Tänkte att det var samma lika överallt, men så är det alltså inte.

Därför kommer här ett par viktiga skäl till varför du ska fråga om tjänstepension under en intervju:

Det är en komplettering till den allmänna pensionen - du vet det där orangea ångestfyllda kuvertet som landar på din dörrmatta då och då (Som jag gärna vill designa om, hör av er om ni läser denna krönika ps). Den allmänna pensionen är pengar som vi får från staten, och den summan kan göra dig begränsad som pensionär. Men tjänstepension kompletterar den allmänna pensionen. Rent krasst så säger kunniga också att den allmänna pensionen förmodligen kommer bli mindre och mindre värd för att folket lever längre. Staten kommer inte kunna betala ut pengar i all evighet på en sån ”hög nivå”.

Stabil ekonomi under pensionen: Tjänstepensionen kan bidra till en säkrare och stabilare ekonomi under pensionen genom att ge en regelbunden inkomstkälla. Om du är egenföretagare ska du tänka på att spara till dig själv och lägga på den summan på uppdragen som du får in.

Arbetsgivaransvar: Många arbetsgivare ser på tjänstepensionen som en viktig del av sitt förmånspaket för nya och befintliga anställda. Ett lättare sätt att behålla duktiga anställda, helt enkelt. Att erbjuda en bra tjänstepension kan vara avgörande för att locka till sig talanger och upprätthålla motivation och lojalitet bland anställda. (Jag kanske ska ringa min chef, haha!)

Tjänstepensionen kan vara antingen en kollektivavtalsbaserad pension, där det finns ett avtal mellan arbetsgivarorganisationer och fackförbund som reglerar pensionen, eller en individuell tjänstepension, där arbetsgivaren erbjuder en pensionssparplan till varje anställd och den kan vara olika.

En avslutande sak som jag har tänkt på när jag hör ungdomarna prata här hemma och de säger saker som: ”Är dom rika”? ”Jaha är han rik?” Då vill jag verkligen uppmana alla som tror att man måste vara rik för att bli rik, att det stämmer inte. Jag är rikare än min rika kompis för hon slösar allt! Jag tjänar fem gånger mindre än henne men har mer pengar på kontot och det är inte för att jag är snål, utan ekonomisk.

Trevlig helg och tänk på att man kan vara rik på kärlek också, det går inte att köpa.

Krönikor

Dela med dig