Aktiespararna

Framtidsaktien med stark ägarbas

20 augusti 20205 min lästid
Korta portföljen.
Korta Portföljen med Christoffer utvecklas starkt. Denna vecka lockas analytikern av potentialen i en välskött förvärvsmaskin (vecka 34).

Allmän reflektion

Svalare vindar har blåst in över Stockholmsbörsen.

Jämförelseindexet OMXSGI har tappat nära 2 procent sedan förra veckans inlägg. Det är ingen dramatik – utan ett hack i kurvan i den annars glödheta börsutvecklingen under sommaren.

Den nystartade Korta Portföljen har på en vecka avancerat med 2,5 procent, vilket är drygt 4,1 procent bättre än index.

Portföljen är under uppbyggnad och består till 80 procent av kassa. Den nyinköpta duon Prevas och Trianon har avancerat tvåsiffrigt sedan förra veckan.

Utvecklingen ger mersmak. Förhoppningen är att den goda trenden ska fortsätta, särskilt när portföljen utvidgas med nya namn.

Sifferfokus

Den gångna veckan har fokus legat på att studera rapportbolagens halvårssiffror. Det är en mödosam process att arbeta sig igenom sifferdjungeln, men det är välinvesterad tid.

Många namn på bevakningslistan har synats i sömmarna. Det andra kvartalet har utan tvekan varit speciellt för många bolag. Det syns.

Bolagen på listan har på det stora hela levererat skapliga siffror, både med - och justerat för - statliga stödinsatser. Men inte alla.

Framgång i en tid av motgång

Kvalitetsattribut blir extra tydliga i tiden vi lever i.

Faktum är att stresstestet under Q2 – som sträcker sig mellan april, maj och juni - ger värdefulla ledtrådar till hur motståndskraftiga bolagens intäkts- och affärsmodeller i själva verket är.

Om bolagen lyckas öka intäkter och resultat i ett läge när ekonomin och omvärlden krymper i snabb takt, så är det ett styrketecken.

Med det sagt, nu över till portföljen

Medcap (170 kronor)

Ett av bolagen som rapporterade den 19 augusti var den gamla Korta Portföljen-favoriten Medcap.

För nya läsare kan Medcap liknas vid ett investmentbolag inom hälsovårdssektorn. Bolaget förvärvar och utvecklar lönsamma nischbolag inom Life Science-branschen. Perspektivet är långsiktigt.

Koncernen delar upp sin verksamhet i två delar: Medicinteknik och Specialistläkemedel. Den förstnämnda divisionen växer och är både höglönsam och stabil, medan det sistnämnda affärsområdet – Specialistläkemedel - uppvisar större kvartalsvariationer.

Efter ett nedslående första kvartal i sviterna av covid-19, bjöd det andra kvartalet på en viss återhämtning.

Tillväxtsspåret återupptogs och försäljningen ökade med 12 procent. Försäljningsökningen drevs främst av förvärv (Amedtec och Somna) och engångseffekter, men det var en klar ljusning jämfört med Q1.

Vissa delar av koncernen har det fortsatt kämpigt. Läget har varit kännbart för dotterbolaget Abilia, där den norska marknaden har varit särskilt besvärlig i spåren av coronarelaterade restriktioner.

Påfylld kassa

Medcap genomförde en riktad emission på cirka 230 miljoner kronor den 21 april. Emissionen gjordes till kurs 170 kronor och flera namnkunniga institutioner valde att delta i erbjudandet.

Emissionen stärker finanserna samtidigt som förvärvsagendan ligger kvar. Fler värdeskapande affärer är med andra ord att vänta.

Bolaget har även annonserat att Anders Dahlberg tar över vd-posten efter Karl Tobieson, som i sin tur går till en liknande roll hos Medcaps huvudägare, tillika Bengt Julanders investeringsbolag, Linc AB.

Ljusa utsikter

Blickar vi framåt, bedöms de pågående utmaningarna vara av övergående karaktär. Basaffären är stabil och Medcap har en bevisad förvärvsmodell inom en långsiktigt mycket attraktiv marknadsnisch.

Bolaget styrs skickligt av såväl styrelse som ledning. En snabb titt in i ägarlistan ger en tydlig kvalitetsstämpel. Ägarbasen med namn som Bengt Julander, Bure och Thomas Eklund är förstklassig.

Detta, i kombination med en nyligen påfylld kassa, ger hopp om bättring under det andra halvåret 2020. Givet att bolagets långsiktiga mål infrias är aktien ett fynd på dessa nivåer.

Läget lockar även i Korta Portföljens mer kortsiktiga perspektiv och Medcap-aktien plockas in i portföljen.

Riktkursen sätts till 210 kronor med en placeringshorisont på tre månader. Positionen motsvarar 10 procent av portföljvärdet.

Efter förändringen ser portföljen ut på följande vis

Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall.

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikern får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Dela med dig