Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-11-27

Fredrik Lundbergs utdelningsuppmaning: ”Var försiktiga”

wysiwyg_image

Många av Fredrik Lundbergs portföljbolag har starka finanser.
Men näringslivsnestorn höjer ändå ett varningens finger.
– Var försiktiga med extrautdelningar, är hans önskan till innehaven. 

LÄS OCKSÅ: Här är Fredrik Lundbergs nya miljonköp

Familjen Lundbergs investmentbolag, Lundbergs, har byggt upp en robust finansiell ställning. Portföljen med noterade aktier, som har ett marknadsvärde på 60 miljarder kronor, är helt obelånad  och den onoterade fastighetsportföljens nettoskuld är 5,4 miljarder kronor. Det ska jämföras med det totala fastighetsvärdet på 21 miljarder kronor, skriver Dagens Industri. 

Fredrik Lundberg, vd för Lundbergs, förklarar vikten av att stå stabilt inför en nedgång i konjunkturen. 

– Vi har alltid varit måna om att ha en stark finansiell ställning i Lundbergs och de portföljbolag där vi har inflytande. Vi har en bra situation så jag känner ingen oro alls, säger han till tidningen. 

SE ÄVEN: Industrivärden säljer aktier i Ica: ”Ambition att lämna”

Gäller att tänka till

Norrköpingssonen Fredrik Lundberg, som även är ordförande för investmentbolagsklassikern Industrivärden, är dock tydlig med att det är ett måste för portföljbolagen att agera smart och vara noggranna med hur de spenderar sina pengar. 

– Varje företag måste ta hänsyn till sina framtidsplaner. Men som långsiktig aktiv ägare anser jag att det är väldigt viktigt att alla de här bolagen har en stark balansräkning. Det är väldigt väsentligt. 

MISSA INTE: Tre köpvärda investmentbolag: ”Perfekt att spara i långsiktigt”

Inom Industrivärden finns välkapitaliserade innehav som bland andra Volvo och Sandvik. Även verkstadsjättarna bör hålla hårt i slantarna, anser Fredrik Lundberg.

– Var försiktiga med extrautdelningar. Se till att stärka balansräkningarna och rusta för att kunna agera ur en styrkeposition när det blåser motvind, säger han. 

YTTERLIGARE LÄSNING: Warren Buffetts favoritaktier

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.