Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-06-28

Fyller på i favoriterna

wysiwyg_image

Missade du inlägget "Midsommarbordet är dukat"? Läs det här

Allmän reflektion

Momentum. Så kan läget bäst sammanfattas efter gårdagens seger i fotbolls-VM.

Få trodde det var möjligt – men Sverige och Mexiko är vidare medan Tyskland är utslaget.

Förutom att sprida glädje över hela Sverige och Mexiko, visar resultatet att vad som helst kan hända i fotboll. Det visar också att – till synes säkra - förhandstips kan vara helt fel.

Likadant är det på kapitalmarknaden i allmänhet och på börsen i synnerhet. Framtiden är som bekant oviss och inget kan garanteras, inte ens så kallade ”säkra” kort.  

Med det sagt går vi över till veckans förändringar i portföljen

Vi väljer att fylla på innehavet i värdehanteringsbolaget Loomis på 307 kronor. Aktien har tappat på sistone och vi finner nedgången omotiverad. Vi har tidigare skalat ned innehavet på 340 kronor och väljer att köpa tillbaka dessa aktier, men till ett lägre pris.

Som ni vet vid det här laget är vi förtjusta i de bägge fastighetsbolagen Hufvudstaden och Wihlborgs. Mixen av kvalitativ substans, hög förutsägbarhet i intäkter och resultat, värderingen samt de goda marknadstrenderna lockar. Vi ökar på våra positioner som nu utgör 6 procent vardera av portföljen.

Vidare noterar vi att vårt tidigare innehav Trelleborg kommit ner ordentligt. Vi valde som bekant att avyttra innehavet för en tid sedan då vi såg en ökad risk för tuffare tider för cykliska bolag (rädsla för konjunkturtopp främst i Europa) samt att aktien befann sig vid ett svårforcerat tekniskt motstånd omkring 215 kronor. Även om det börjar se lite intressant ut vid 185 kronor väljer vi att avvakta tills vidare.

wysiwyg_image

Då känner vi oss mer bekväma med att äga sencykliska ABB. Bolaget gynnas av den industrirevolution vi ser där allt mer fokus skiftas mot automatisering och robotisering. Konjunkturen befinner sig också i ett stadie där investeringar tar fart, det gynnar ABB med dess sencykliska karaktär. Runt 190 kronor ser aktien billig ut och vi tror fortsatt på en god vinsttillväxt framöver. Vi viktar upp aktien som nu väger 5 procent i portföljen.

Sist, men inte minst, drar vi ned exponeringen mot banksektorn genom att hyvla innehaven i Nordea och SEB. Bankaktier, särskilt globala systemviktiga institutioner, har utvecklats mycket svagt på världens börser och vi befarar att svagheten kan bestå. Huruvida något stort är på gång vet vi ännu inte, men vi tar det säkra före det osäkra.

Nedan ser ni portföljen i sin helhet

wysiwyg_image

Om den kortsiktiga portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för våra medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.