Aktiespararna

Fyra aktier som rusat över 200 procent – ta rygg på framgångsportföljen

Av David Flatbacke-Karlsson
10 oktober 20192 min lästid
Har du investerat långsiktigt med fokus på Sveriges näst största stad? Då är chansen stor att ditt kapital ökat kraftigt i värde. Aktiespararens Göteborgsportfölj har utklassat index.

Västsverige är känt för sina fordons, -innovations- och fastighetsbolagskluster.

I navet Göteborg finns massvis av börsbolag.

Aktiespararen har sammanställt en portfölj innehållandes tio aktier av olika karaktär från staden och mätt utvecklingen jämfört med Stockholmsbörsens bredare index sett över de fem senaste åren.

Korgen av aktier vinner på knockout. Portföljen har stigit 138 procent. OMXS30 och breda OMXSPI-index har lyft strax över 18 respektive 68 procent under samma tidsperiod.

Här är vinnarna

Fertilitetsbolaget Vitrolife toppar listan överlägset. Aktien har gett en totalavkastning på 474 procent.

Fastighetsbolaget Balder, som leds av karismatiske Göteborgsprofilen Erik Selin, kvalar in som tvåa med en uppgång på 320 procent.

Sektorkollegan Platzer och sjukvårdsbolaget GHP har klättrat över 200 procent medan fastighetsjättarna Wallenstam och Castellum också besegrar index i snygg stil.

Tungt för bjässarna

Lika rolig har utvecklingen inte varit för verkstadsklenoderna Volvo och SKF. Volvo slår SIXRX-index med ytterst liten marginal samtidigt som SKF gett en totalavkastning på ynka 7 procent.

Allra sämst har dock Gunnebo presterat. Det har funnits otrygghet i säkerhetskoncernens verksamhet och aktien är ned cirka 39 procent de senaste fem åren.

Se Aktiespararens likaviktade Göteborgsportfölj här nedan:


Göteborgsportföljen ställd mot Stockholmsbörsen


Fotnot: Siffror hämtade den 8 oktober 2019. Bland Göteborgsbolag på Stockholmsbörsen som inte återfinns i portföljen finns Latour, Fingerprint Cards, Bulten och Serneke.

Dela med dig